Постно празнично меню



0
86228

Първият мартенски уикенд тази година е зареден с обилна доза празнично настроение.
Днес честваме  Деня на Освобождението на България, а утре ни предстои да отбележим един от първите пролетни празници в народния ни календар – Тодоровден – все добри поводи за едно по-специално семейно меню – макар и по време на пости, което всъщност далеч не означава, че ястията на празничната трапеза следва да са ощетени откъм вкус и всички останали кулинарни достойнства, присъщи на едно истинско празнично меню.

Тодоровден, познат още и като „Конски Великден“
е подвижен празник, който отбелязваме винаги в първата събота след Сирни Заговезни. Празникът има своето запазено място в народната обредност и обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, с които народът ни от векове насам отпразнува смяната на зимата с пролетта и свързаната с нея надежда за богата и плодородна реколта.

По Традиция на Тодоровден
се приготвя празнична пита и варена царевица. Поднасят се ястия с картофи, леща и гъби.

Освен, че се готви бързо и лесно
и е много вкусна, лещата е и висококалоричен продукт (340 калории на 100 г). Съдържа до 30% белтъчини (като в това отношение я превъзхожда само соята) – съдържанието им в 100 г сварена леща е колкото в 135 г телешко месо. Въглехидратите в състава й са 60%, най-добре представен от витамините е B1, а от минералите – желязото. Подхожда си отлично с лук и магданоз в супи и яхнии и е подходяща добавка към салати от други варива.


Гъбите са отличен заместител на месото
Един от най-популярните техни представители – печурките – са богати на витамин В и калий, имат ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий, и са нискокалорични. Кулинарните им превъплъщения са безброй – в ордьоври, като гарнитура, в салати и зеленчукови (пред)ястия, супи, сосове и пълнежи. Може да се сотират, да се задушат или изпекат на грил. Мариновани също така са чудесно мезе.


Кралицата на гъбите
– манатарката  също е доста разпространена и предпочитана у нас. Изключително сочни и ароматни, манатарките са прекрасна съставка не само на бульони, но и на ястия от месо, дивеч и риба. По калоричност свежите манатарки са по-хранителни от зелето, патладжана и зеления лук, а сушените – почти два пъти по-калорични от яйцата и варените колбаси. Килограм сушени манатарки се равняват на почти 3 кг месо, 3 кг риба или 4 кг картофи.

Предлагаме ви да се доверите на нашите изпитани рецепти с леща и/ли с гъби и да се убедите сами, че постно съвсем не означава безвкусно.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: