Пресните картофи – вкусни и полезни



0
84537

Първоначално са ги използвали само като украса и е трябвало да минат години, преди да започнат да се консумират масово. Но с течение на времето, хората започнали да ценят хранителните им качества и те се превръщат в спасител, особено във времена на войни, най-вече заради това, че лесно се отглеждат и съхраняват. Отричани и боготворени в миналото, днес картофите са най-верният приятел на всяка домакиня.

В картофите се съдържат незаменими аминокиселини,
витамин В2 и пектин. Голямото количество картофена скорбяла дава необходимата енергия за умствена и физическа работа. Многото калий, който съдържат, ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Освен това един средно голям картоф съдържа половината от дневно необходимото количество витамин С за възрастен човек. Варените картофи са особено полезни. Те помагат за прочистването на организма, защото ускоряват обмена на жлъчните киселини и усилват синтеза на рибофлавин от бактериите в червата. Картофите имат и диуретичен ефект, а прясно изцеден сок от тях се използва широко в народната медицина.

Най-големият риск, свързан с консумирането им,
е натравяне със соланин. Той се отделя в старите и съхнещи грудки и може да предизвика повръщане, разстройство, припадъци и проблеми с нервната система. За да намалите риска до минимум, просто не трябва да консумирате позеленели и прораснали картофи. Най-добре е да се съсредоточите само върху пресните, защото при тях опасност от натравяне не съществува.


Пресните картофи са много по-полезни,
защото предоставят на организма значително повече количество витамин С. Те не съдържат мазнини и холестерол, а целулозата в тях е едва 0,5%. Те рядко се обработват с химикали, което ги прави една от най-полезните пролетни храни. Единственото условие е да се ядат до няколко дни след купуването им. Пресните картофи са с по-високо водно съдържание, затова са перфектни за варене и салати.


Картофена козметика
Освен с хранителните и лечебните си свойства картофите се славят и като идеална съставка за домашни козметични процедури.

● При подпухнали клепачи се поставя за около 15 минути компрес с резен пресен картоф.
● При торбички под очите може да използвате сварен необелен картоф, който, като изстине, се разрязва на две и половинките се поставят върху очите за 20 минути.
● Когато цялото лице е подпухнало, се прави маска от сурови настъргани картофи, която стои 30 минути.
● Маска за лице може да си направите и от варени в прясно мляко картофи. Намачкват се и когато изстинат, пюрето се нанася върху лицето за половин час. Това ще ви придаде свеж тен.
● Сокът от суров картоф се използва за успокояване и хидратиране на изгоряла от слънцето кожа.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: