Пресните картофи – вкусни и полезни


0
83150

Първоначално са ги използвали само като украса и е трябвало да минат години, преди да започнат да се консумират масово. Но с течение на времето, хората започнали да ценят хранителните им качества и те се превръщат в спасител, особено във времена на войни, най-вече заради това, че лесно се отглеждат и съхраняват. Отричани и боготворени в миналото, днес картофите са най-верният приятел на всяка домакиня.

В картофите се съдържат незаменими аминокиселини,
витамин В2 и пектин. Голямото количество картофена скорбяла дава необходимата енергия за умствена и физическа работа. Многото калий, който съдържат, ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Освен това един средно голям картоф съдържа половината от дневно необходимото количество витамин С за възрастен човек. Варените картофи са особено полезни. Те помагат за прочистването на организма, защото ускоряват обмена на жлъчните киселини и усилват синтеза на рибофлавин от бактериите в червата. Картофите имат и диуретичен ефект, а прясно изцеден сок от тях се използва широко в народната медицина.

Най-големият риск, свързан с консумирането им,
е натравяне със соланин. Той се отделя в старите и съхнещи грудки и може да предизвика повръщане, разстройство, припадъци и проблеми с нервната система. За да намалите риска до минимум, просто не трябва да консумирате позеленели и прораснали картофи. Най-добре е да се съсредоточите само върху пресните, защото при тях опасност от натравяне не съществува.


Пресните картофи са много по-полезни,
защото предоставят на организма значително повече количество витамин С. Те не съдържат мазнини и холестерол, а целулозата в тях е едва 0,5%. Те рядко се обработват с химикали, което ги прави една от най-полезните пролетни храни. Единственото условие е да се ядат до няколко дни след купуването им. Пресните картофи са с по-високо водно съдържание, затова са перфектни за варене и салати.


Картофена козметика
Освен с хранителните и лечебните си свойства картофите се славят и като идеална съставка за домашни козметични процедури.

● При подпухнали клепачи се поставя за около 15 минути компрес с резен пресен картоф.
● При торбички под очите може да използвате сварен необелен картоф, който, като изстине, се разрязва на две и половинките се поставят върху очите за 20 минути.
● Когато цялото лице е подпухнало, се прави маска от сурови настъргани картофи, която стои 30 минути.
● Маска за лице може да си направите и от варени в прясно мляко картофи. Намачкват се и когато изстинат, пюрето се нанася върху лицето за половин час. Това ще ви придаде свеж тен.
● Сокът от суров картоф се използва за успокояване и хидратиране на изгоряла от слънцето кожа.

Pinterest
Коментари (0)



260 ДУШИ ОНЛАЙН
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта