Богата картофена салата

Дата: 17.04.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 сварени яйца
2 с. л. кедрови ядки
1/2 глава червен лук
100 г замразен грах
500 г пресни картофи
4 репички
3 моркова
1 стрък мащерка
2–3 стръка магданоз
за дресинга:
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. ретро горчица
3 с. л. сок от лимон
80 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
 
Бон Апети препоръчва:
История Произходът на мащерката е от Южна Европа. Бил е познат още на египтяните. Римляните са разпръсквали мащерка в силозите със зърно, за да го предпазят от развала. Плиний споменава мащерката като лечебно растение, както по-късно и Хилдегард фон Бинген през Средновековието. Днес мащерка се отглежда предимно в Южна и Източна Европа, Северна Африка и САЩ. Ботаника Мащерката принадлежи към семейство Устноцветни. Сродна е с майорана, риган, босилек, мента, розмарин и градински чай. Мащерката расте като 20-40 см висок, силно разклонен храст с малки листенца, които са мъхнати отдолу. Той е много издръжлив и цъфти месеци наред с розови до лилави цветчета. Цъфтящото растение се използва като подправка в изсушено състояние. Има стотици видове мащерка, които понякога силно се различават по аромата си, най-популярни са лимоновата мащерка и цитрусовата портокалова мащерка. Дивата мащерка понякога се използва като заместител на мащерката, но всъщност е самостоятелен, алпийски вид и няма така изразен аромат. Вкус Вкусът на мащерката е силно пикантен, леко горчив и опушен, напомнящ на камфор и карамфил. Съдържанието на етерично масло зависи от произхода, климата, момента на събиране и вида на съхранение. Немската мащерка съдържа напр. около три и половина процента етерично масло, а френската - почти двойно повече. Основните компоненти са тимол и карвакрол. Мащерката в кухнята * за средиземноморски месни ястия, основно за агнешко, дивечово, заешко и птиче месо, задушено, пастети, терини и колбаси * за черен дроб и пастет от черен дроб * за по-мазни рибни ястия * за гъби * за картофени ястия * за поръсване върху средиземноморски хляб, често в комбинация с риган * за бобови и зеленчукови ястия, напр. за домати, патладжани, чушки, тиквички и кромид лук * за прясно козе сирене * за супи и сосове * за мариноване на краставички, маслини и за ароматизиране на оцет * като съставна част на Herbes de Provence и Букет гарни (букетче зелени подправки) * като съставна част на египетския микс от подправки Дукка, който се разбърква с малко зехтин и в който се топи бял хляб, подобно на захтар от печен сусам, смрадлика и мащерка * за латиноамерикански ястия, предимно с боб Изсушената мащерка има по-интензивен аромат, отколкото прясната. Опаковка: 10 г
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Богата картофена салатаКартофите се измиват и се сваряват на пара.
2
Богата картофена салата 2Охлаждат се и се нарязват на едри кубчета.
3
Богата картофена салата 3Морковите се обелват, режат се на кубчета, сваряват се за около 5 минути, заедно с граха и се охлаждат.
4
Богата картофена салата 4Кедровите ядки се запичат в сух тиган.
5
Богата картофена салата 5Репичките се нарязват на кубчета.
6
Богата картофена салата 6Яйцата се обелват и се режат на големи кубчета.
7
Богата картофена салата 7Лукът се нарязва и се смесва с яйцата, картофите, граха, морковите, репичките и наситнените мащерка и магданоз.
8
Богата картофена салата 8Двата вида горчицата се разбъркват с лимоновия сок и зехтина, и се овкусява със сол и черен пипер.
9
Богата картофена салата 9Салатата се залива с дресинга и се разбърква, поръсва се с кедровите ядки и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2015
Невероятна салата. Скоро ще си я направя вкъщи :)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2015
тази салата си е по-хубава и от руската,поздравления на двамата.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Мария се регистрира в сайта.
Hristina Markova се регистрира в сайта.
Didi Nikolova се регистрира в сайта.
М. Томова коментира рецептата Питки със сирене
Yildiz Genchay се регистрира в сайта.
G. коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Irena Petrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта