Тарт „Татен“ с пресни картофки

Вкусът на пресните картофи може да промени основно всяко ястие с тяхно участие. Този тарт е доказателство за това
Източник: Бон Апети
Дата: 24.04.2012
Тарт „Татен“ с пресни картофки
 
Необходими продукти:
500 г пресни картофи
200 г чери домати
1 глава лук
150 г френско козе сирене
1 лист бутертесто
2 ч. л. краве масло
2 с. л. зехтин
3 с. л. захар
2 стръка прясна мащерка
3 стръка риган
сол и черен пипер на вкус
зехтин за напръскване


Начин на приготвяне:
1
Тарт „Татен“ с пресни картофки

Чери доматите се разполовяват. Слагат се в тава за печене, овкусяват се със сол и черен пипер, мащерка, напръскват се със зехтин и се пекат в загрята на 135 грaдуса фурна за 45 минути.

 


2
Тарт „Татен“ с пресни картофки 2

Картофите, без да се белят, се сваряват за 25 минути в подсолена вода. Отцеждат се и след като се охладят се нарязват на парчета с дебелина 2–3 см.

 


3
Тарт „Татен“ с пресни картофки 3

В касерола се прави карамел от маслото и захарта.

 


4
Тарт „Татен“ с пресни картофки 4

След това се излива във форма за тарт, поръсва се с нарязан риган. Отгоре се подреждат картофите, доматите, и парченца сирене.

 


5
Тарт „Татен“ с пресни картофки 5

Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина за 10 минути, като се овкусява с малко сол.

 


6
Тарт „Татен“ с пресни картофки 6

Слага се върху сиренето във формата.

 


7
Тарт „Татен“ с пресни картофки 7

От бутертестото се изрязва кръг, малко по-голям от формата за тарт, и се покрива плънката. Блата се натиска в края, за да запечата тарта.

 


8
Тарт „Татен“ с пресни картофки 8

Пече се в загрята на 205 градуса фурна за 25 минути, след което фурната се намалява на 175 и се пече още 15 минути. Изважда се и се оставя да почине за 2 минути. След това се обръща върху чиния. (Ако оставите тарта за по-дълго в съда, карамелът ще се втвърди и по-трудно ще го извадите).

 

 


9
Тарт „Татен“ с пресни картофки 9

Нарязва се на парчета и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2019
Вкусно! За съжаление нямах пресни картовки, но пак се получи много добре. Въглехидратна бомба :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: