Пролетни и свежи


0
72785

В сезона на пресните салати, често една богата порция пролетно-зелена свежест може успешно да замени основното за обяд или вечеря. Хем-вкусно, хем здравословно, а и полето за импровизации в една пролетна салата наистина е мно-о-о-го широко.

Може би малцина знаят, че рукулата е един от най-силните афродизиаци. Позната е още от времето на римляните, а през Средновековието е забранена именно, защото се счита за силен афродизиак. Днес рукулата се използва в салати (в съчетание с различни зеленчуци), както и в много други различни ястия – например върху пици или с паста, а също и в супи или сосове. Важно е да внимавате с количеството, тъй като руколата има много силна миризма и е препоръчително, с нея да не се прекалява, защото в противен случай руколата ще „убие“ всички останали аромати в ястието.

Марулите притежават свойството да отварят апетита и да действат отводняващо. Богати са на витамин А и С, калций и желязо. Когато купувате марули, листата им трябва да са свежи и зелени, защото колкото по-наситен е зеленият цвят, толкова повече витамини и минерали се съдържат в зеленчука. Марулите се съхраняват трудно, защото бързо увяхват и губят свежестта си. Може да ги запазите във фризер не по-дълго от 2 дни, като за целта обаче, трябва да са предварително измити и внимателно подсушени.

Поредното свежо удоволствие, което ни предлага пролетта е зелената салата, наричана от мнозина къдрава маруля. Смята се, че тя е по-облагородената разновидност на марулята и напоследък е по-предпочитана, тъй като листата й са по-крехки.

И за да бъде всеки път салатата ви различна и още по-вкусна, не забравяйте за пресните зелени подправки, които бързо и лесно придават аромат на всеки дресинг, сос или винегрет. Магданозът, естрагонът и босилекът са по-добри от силните подправки, като розмарин. Свежият босилек е идеален с домати, джодженът – в гръцката салата, кориандърът – със скариди.
Винаги овкусявайте салатата непосредствено преди консумиране – ако го направите по-рано, всички листа ще се намокрят и в чинята си ще имате повече влага, отколкото свежест.

Комбинирайте смело свежите пролетни изкушения и пригответе салата със собствен стил, по ваш вкус – резултатът винаги е впечатляващ.
Опитайте някое от нашите пъстри предложения за пролетна салата и се убедете сами.

Pinterest
Коментари (0)



Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
Г-ца Минчева се регистрира в сайта.
Violeta Danova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта