Разнообразно меню по време на пости



0
71372

По време на пости организмът ни се пречиства от токсините, произведени от храните с животински произход (и особено месото) и едновременно с това се подготвя за предстоящите празници, когато често се случва да злоупотребяваме с по-големи количества и по-тежка храна, и с алкохол.

Ако нямате възможност да постите през цялото време, може да го направите само през последната седмица от периода. И както всяко нещо, което изисква лишение, така и постът, е въпрос на вътрешна нагласа и мотивация. Постепенно организмът ни привиква към този начин на хранене, а разнообразието от постни рецепти улеснява още повече начинанието, като предоставя възможност за приготвяне на наистина вкусни ястия.

Неслучайно двата най-дълги поста през годината – коледният и великденският – са през есента и пролетта. Смяната на сезоните обикновено е свързана с промяна на здравословното състояние, а също и с начина на хранене. По време на пости се набляга основно на 5 групи храни: плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки.

Няколко основни принципа:
• Планирайте старателно менюто си, защото постните ястия обикновено изискват не по-малко време, отколкото тези с месо.
• Не оставайте без храни от основните групи – плодове, зеленчуци, зърнени, бобови и ядки.
• Тъй като често постната храна се усвоява по-бързо от организма, е необходимо да се храните през по-кратки интервали от време.
• Не подценявайте силата на зелевата салата – тя може да ви държи сити за продължителен период от време.
• Медът, халвата или различни сушени плодове ще ви помогнат да не се чувствате отпаднали или замаяни.
• Не забравяйте, че има дни, в които консумацията на риба също е позволена.

Коментари (0)

Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
r_stamov се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Гъбена супа с картофи и праз
Бон Апети коментира рецептата Овчарски пай
Офи коментира рецептата Бухти „Сърце“
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: