Шоколад за влюбени



0
77766

И до днес се произвежда по свръхсекретни рецепти с ревниво пазени тайни съставки, благодарение на които обикновеното какаово зърно се превръща във вълшебна и неустоима коприненонежна прелест, която лекува всяка мъка, подслажда живота и ни възражда след поредния напрегнат ден...

Шоколадът е обвиняван едва ли не за всички беди на човечеството
– затлъстяване, проблемна кожа или лоши зъби. В повечето от тези случаи обаче трябва да го признаем за невинен, защото причините за поява на акне съвсем не са от хранителен произход, а що се отнася до кариесите, шоколадът не е по-вреден от която и да е друга храна, съдържаща захар.

Безспорно шоколадът е богата на калории храна – съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъчини – и ако системно унищожавате големи количества от него, със сигурност ще трупнете някое килце, но подобни са последствията и от злоупотребата с който и да е друг продукт на сладкарската промишленост.


Шоколадът съдържа фенилетиламин, теобромин, триптофан, кофеин, теофилин и ендорфини, на които се дължи тонизиращият му ефект и въздействието му като естествен ефективен антидепресант. Теоброминът обаче е токсичен за животните. Той е истинска отрова за кучетата и котките. Дори едно блокче може да се окаже опасно за домашния ви любимец, особено ако е от по-дребните породи.
За разлика от кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и неговата консумация не води до безсъние, свръхвъзбуда или сърцебиене. В 40 г млечен шоколад се съдържат 10 мг кофеин, а в същото количество натурален черен шоколад – съответно 28 мг, докато кофеинът в една чаша разтворимо кафе е 60 мг.
Какаото е добър източник на редица минерални вещества като: калий, магнезий, мед и желязо.
При всички случаи е препоръчително, шоколадът да бъде част от балансираното хранене, защото е полезен за сърдечно-съдовата система и е мощен антиоксидант. Натуралният шоколад съдържат повече флавиноиди от останалите известни като богати на антиоксиданти храни и напитки – червено вино, черен и зелен чай, боровинки – които предпазват кръвоносните съдове от натрупване на вреден холестерол, стимулират здравето на сърцето и намаляват риска от проява на сърдечно-съдови заболявания. Освен това помагат за намаляването на високото кръвно налягане и това е доказан медицински факт. Лошата новина е, че млечният, белият шоколад, а също и натуралният шоколад, разтворен в мляко, не притежават нито едно от тези полезни качества.


Научно доказано е,
че пристрастяването към шоколад засяга два пъти повече жените, отколкото мъжете. Друга любопитна особеност е, че жените ядат шоколад, когато са тъжни, а мъжете – когато са радостни. Връзките между любовта и шоколада са солидни като корабни въжета. Затова и в деня на свети Валентин, всички влюбени си подаряват не само червени рози, сантиментални картички и очарователни подаръчета, но и несметни количества шоколад. За последното трябва да обвиняваме братята Кедбъри, които през 1870 г. пуснали на пазара първите шоколадови бонбони в кутии с форма на сърце. Днес в дните около празника, американците харчат стотици милиони долари за сладки изкушения с форма на сърчица.


Друга причина да свързваме шоколада с празника на любовта е,

че заради високото съдържание на серотонин в него, на шоколада му се приписва славата на „любовна субстанция” и афродизиак с неудържим ефект, който подтиква хората и особено жените към невероятни изблици на страст. Достигайки до мозъка, серотонинът предизвиква усещане, сравнимо с това, което изпитва човек под ласките на топло слънце. Каквото и да твърдят учените, шоколадът ще си остане неразделна част от ухажването и прелюдията към нежност и интимност – поне, докато не се появи негов успешен заместител.

За да направите момента още по-личен и незабравим, ви предлагаме тази година, вместо стандартните (макар скъпи и ефектни) бонбони, да изненадате любимия човек с нещо, приготвено от самите вас – сладки, торта или трюфели…


Достатъчно е само да се доверите на нашите изпитани рецепти.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: