Щипка екзотика в менюто


0
62651

В индийската кухня се използва почти изключително и само в сладкиши, докато европейците го слагат и в картофени ястия, и в преработени месни продукти, а също и в супи, сосове и печени изделия.

Мускатовото дърво е вечнозелено,
с височина , достигаща до 20 м. Разпространено е в Югоизточна Азия и се отглежда предимно в тропическите области. Плодовете са светлосиви  и месести, с характерна миризма и парлив вкус. От мускатовото дърво се получават мускатов орех и мускатов цвят, който се цени много като подправка, но се намира доста трудно.

Индийското орехче се радва на широко кулинарно приложение,
като преди употреба трябва да се настърже на ситно ренде. Има силен сладникав вкус и е традиционна подправка за сладки ястия – млечни и яйчени кремове, сметанови торти, козунаци и др.


Изключително подходящо е
за овкусяване на гъбени и зеленчукови блюда, за ястия със спанак, зеле и лук, за сосове и месни специалитети, както и за супи и пастети. В сосовете индийското орехче се слага в края на варенето, в ястията – по време на готвенето, а в тестени изделия – при замесването на тестото.

Индийското орехче се препоръчва
при болки и колики в стомаха и червата (особено при малки деца), при главоболие, за засилване на паметта, както и при киселини в стомаха. Маслото на индийското орехче се използва в медицината като стимулиращо и тонизиращо средство.

В малки дози
индийското орехче няма забележим ефект върху организма. При високи дози обаче (10 г или повече) то е слаб до средно силен халюциноген. Също така, ако се използва редовно в големи количества, индийското орехче може да предизвика увреждане на черния дроб. Големи дози (7,5 г или повече наведнъж) са опасни и могат да предизвикат конвулсии и сърцебиене.

Pinterest
Коментари (0)



Tzvetelina Tzvetanova се регистрира в сайта.
Mariyana Ivanova се регистрира в сайта.
Magdalena Todorova се регистрира в сайта.
Надка Димитрова Делиева се регистрира в сайта.
Елена Николова се регистрира в сайта.
Петя Алексиева се регистрира в сайта.
Силвия Димитрова се регистрира в сайта.
Яна Чернева се регистрира в сайта.
Гергана се регистрира в сайта.
Irena Draganova коментира рецептата Постни овесени бисквити
Irena Draganova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта