Катайеф

Ефектен десерт от арабската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 11.02.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
140 г брашно
60 г грис от твърда пшеница (семолина)
125 мл прясно мляко
1 с. л. захар
1 ч. л. суха мая
1 щипка сол
1 ванилия
олио за намазване

за плънката:
400 г сирене „Рикота“
90 г захар
1 с. л. черен сусам

за овалване:
80 г печени белени шамфъстъци
80 г печени бадеми
60 г запечени кокосови стърготини
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. индийско орехче

за сиропа:
200 г захар
сокът от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Катайеф
В купа се смесват сухите съставки за тестото – брашното, грисът, маята, захарта, ванилията и солта. Към тях се наливат млякото и 250 мл вода.
2
Катайеф 2
Забърква се тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Оставя се на топло за 30–40 минути.
3
Катайеф 3
В намазан с олио тиган се приготвят малки палачинки, като се пържат само от едната страна. По повърхността им трябва да се образуват балончета. Охлаждат се.
4
Катайеф 4
От захарта, лимоновия сок и 200 мл вода на умерен огън се приготвя не много гъст сироп. Охлажда се.
5
Катайеф 5
Рикотата за плънката се смесва със захарта и черния сусам.
6
Катайеф 6
Ядките се накълцват и се разбъркват с кокосовите стърготини, канелата и индийското орехче.
7
Катайеф 7
Палачинките се пълнят с овкусената рикота като се прищипват, така, че да се образуват калии.
8
Катайеф 8
В единия край не се прищипват, а се покриват с ядки.
9
Катайеф 9
Поливат се със сиропа и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: