Мигелитос

Домашен десерт от испанската кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 10.02.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г бутертесто
брашно за разточване
пудра захар за поръсване

за крема:
600 мл прясно мляко
180 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
3 с. л. царевично нишесте
4 жълтъка
1 пръчка канела
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Мигелитос
Тестото се разточва върху набрашнен плот, като се изтънява.
2
Мигелитос 2
От него се изрязват квадрати със страни 4–5 см, поставят се в тави с незалепващо покритие и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути. Охлаждат се върху решетка.
3
Мигелитос 3
Млякото и захарта за крема се загряват, докато захарта се разтвори.
4
Мигелитос 4
Жълтъците и нишестето се разбъркват с малко студена вода.
5
Мигелитос 5
Към тях се налива част от топлото мляко, за да се темперират.
6
Мигелитос 6
Сипват се при останалото мляко и се готви на умерен огън, при непрекъснато разбъркване, докато кремът се сгъсти.
7
Мигелитос 7
Добавят се пръчката канела и ваниловата захар. Дърпа се от огъня и се прибавя настърганата лимонова кора. Кремът се охлажда леко.
8
Мигелитос 8
Квадратите от тесто се режат надве през средата с нож за хляб, кремът се разпределя върху долната част на половинките изпечено тесто.
9
Мигелитос 9
Слагат се капачетата, поръсват се с пудра захар и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

16.05.2017
Сложих по-малко канела на прах и по-малко лимонова кора , не поръсих с пудра захар , но десертът е уникален, особено ако престои няколко часа :)
7.
Изпрати
лично съобщение

07.04.2017
Много вкусни! Аз лично сложих малко масло в още топлия крем и така не ми направи коричка като изстина, а и леко се посгъсти, виждаше ми се много течен.
6.
Изпрати
лично съобщение

04.04.2017
Много вкусни!
5.
Изпрати
лично съобщение

18.03.2017
Че са вкусни - спор няма:))) Да ви споделя какво стана при мен. Леко разточих тестото и го разрязах на квадратчета по 5 см всяко. Получиха се не 12, а цели 30 броя мигелитос.))) Така ли беше и при вас, колеги кулинари??? А кремът изглеждаше достатъчно гъст, когато го свалих от коглона, но изобщо не достигна плътността, която очаквах и след напълване на тестото и известно престояване, той беше толкова рядък, че при захапване, направо избликваше:))) Дали не трябва да се прибави още лъжица нишесте в него?) Проблемът беше разрешен, като приложих инструкция, всеки мигелито да се поставя цял в усата и никакво захапване.))) Впрочем името навярно идва от желанието на някое детенце на име Мигел да си хапне сладичко и майка му е приготвила този десерт.)))
4.
Изпрати
лично съобщение

15.03.2017
Много вкусни и се харесаха на цялото семейство!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


150 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: