Символът на единството


0
63649

Твърдата му, лъскава и гладка кожа крие и предпазва многобройни отделни зърна, обединени в едно общо тяло, превръщайки го в символ на единството още от най-древни времена.

Многолика символика
В света на Ориента нарът е символ на изобилие и плодородие, в Китай се приема за символ на потомството, а в Африка и днес нарът е символ на плодовитост при жените. В Персия, откъдето произхожда растението, любовната поезия често се свързва с поетичните образи на нара. 

Опитът на древните
Нарът е плод оценен от всички антични народи – евреите, древните египтяни и, разбира се, древните гърци и римляни, поради своите кулинарни и лечебни качества. Дори в Библията се говори за „ширата на нара”, което ни кара да смятаме, че евреите са използвали сока му, предизвиквайки по някакъв начин ферментация.

Разпространение
Растението нар е широко разпространено в региона на Средиземноморието. Макар да не е сред най-популярните плодове по нашите географски ширини, напоследък все по-често може да бъде намерен по родните пазари и се отглежда в по-топлите зони и у нас. Цветовете му са наситено червени и много красиви, поради което много хора го отглеждат по домовете си като декоративно растение. Плодът има сферична форма, а кората е твърда, жълточервена на цвят. Вътрешността на нара е изпълнена с многобройни сочни и наситеночервени зърна, които съдържат малки семки, разделени от ципи със светложълт цвят. 

Приложение и лечебни свойства
Нарът е ароматен, сладък и полезен плод, подходящ за сладкиши и сиропи. От сока му се прави напитката гренадин, която е съставна част на много коктейли.

Кората му има различни приложения. Тя се използвала за направата на тинктура, която оцветява виното, а отвара от нея помагала на древните да се преборят с дизентерията. Арабите пък обработвали с кората от нара кожата. 

Клоните на дървото съдържат алкалоид, който се използва в медицината като средство против тении, защото има свойството да парализира чревните паразити.

В народната медицина се употребява при трескави състояния, малария, скорбут, ангина, кашлица, анемия, бронхиална астма, при лечение на туберкулоза, пневмония, бъбречни кризи, изгаряния, отравяния. Сокът на киселите и сладко-киселите нарове се препоръчва при диабет.

Pinterest
Коментари (0)140 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеЛични данниБисквиткиРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта