Сладките и ароматни жълто-оранжеви плодове произхождат от Китай, а персийските поети са ги наричали „зърната на боговете”. Александър Велики ги донася в Мала Азия и Гърция, римляните пък ги пренасят от Анадола в Европа, където дълго време са били смятани за афродизиак.
Красивите цветове на кайсиевите дръвчета
са сред първите, които цъфтят през пролетта, а в началото на лятото сергиите вече са отрупани със зрели и сочни плодове, които носят сладка прохлада в летните горещини, а в сушен вариант през зимата ни помагат да сме по-бодри и жизнени.
Полезните качества
на кайсиите са познати още от дълбока древност. Слънчевите плодове съдържат захари, фибри, органични киселини (ябълчна, лимонена, салицилова и винена) и антиоксиданти за защита и забавяне процесите на стареене. Богати са и на витамини (най-вече провитамин А), желязо и мед, полезни при хиповитаминоза и анемии. Съдържащият се в сушените кайсии калий повлиява благотворно сърдечните функции, тъй като не позволява задържане на излишни течности в организма. Магнезият в плодовете противодейства на риска от хипертония, а в комбинация с фосфор подпомага умствената дейност. Консумацията на кайсии подобрява обмяната на веществата и пречиства организма ни от натрупаните токсични вещества.
Кайсиевите ядки
имат горчив вкус и аромат на марципан и също са годни за консумация – могат да бъдат подходащи заместители на бадемите, с които имат сходни хранителни стойности. Идеални са като добавка към домашни сладка или други десерти. Използват се и за направата на прочутия в цял свят кайсиев ликьор с кехлибарен цвят Amaretto di Saronno.
Полезните свойства
на кайсиите и техните ядки са им отредили заслужено място в списъка на космическите храни с провизии за астронавтите.
Приятната леко кисела жилка
превръща сочните плодове в любима съставка на освежаващи летни коктейли. Имат свойството да ароматизират и да овкусяват по неповторим начин напитки като бяло вино или водка, а нашенската кайсиева ракия от десетилетия се радва на легендарна слава.
Специфичните вкусови качества на кайсиите
правят възможно отличното им партньорство с извара, картофи, месо и ядки, зърнени продукти и яйца. Често участват успешно и в състава на различни плодови и зелени салати.
Безспорно най-богато кулинарно приложение
кайсиите намират при приготвяне на разнообразни сладкиши, както и на любимото на поколения кайсиево сладко.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...