Сочни, сладки боровинки



0
66081

Случайно избран маршрут ни отведе миналия уикенд по криволичещия планински път от гр. Белица към с. Юндола. За наша радост, освен на красотата на природата,  успяхме да се наситим и на превъзходни вкусове. Отстрани на шосето, под дебелите сенки ни чакаха импровизирани сергии, от които с голяма охота си купихме домашно приготвени сирена, кашкавал, мляко и масло. Не можахме да устоим и на ароматното сладко от горски ягоди и препълнените кофички с боровинки от сутрешната беритба. Това е, небцето ще тържествува дни наред при такова изобилие от неподправени вкусове!
Но да се върнем на темата за боровинките, защото това е тяхното време през годината. Ако ще берете или купувате, в никакъв случай не изпускайте момента! И като споменахме, че са сладки, по-скоро имаме предвид култивираните плодове, дивите са леко кисели и тръпчиви, което според нас не може да бъде недостатък. Този дребен плод така елегантно се е настанил сред основните продукти в различни рецепти, че можем да говорим само за предимствата, които носи. И в никакъв случай не става въпрос само за десерти! Нека припомним за панирания камамбер с боровинков сос или световноизвестната коледна пуйка със сос от сушени червени боровинки. Има салати, които също се радват на присъствието на малките червени или черни зрънца. Те добре се съчетават с пресен спанак, зелени салати, айсберг, авокадо, червен лук, сирена и ядки. В такива случаи е най-добре боровинките да са пресни или сушени. Когато са замразени, е по-сполучливо да се включат в десерт, и то без да е необходимо да се изчака пълното има размразяване, по-скоро трябва да се оставят леко да се отпуснат. Тук е мястото да  споменем и как да се съхраняват. Ако се слагат в хладилник, не трябва да се мият предварително, за да не падне покритието, което ги запазва по-дълго здрави и свежи. Меките или смачкани плодчета се изхвърлят, за да не причинят разваляне на останалите зрънца. Не е добре да престояват повече от 5–6 дни, защото губят добрите си качества и има риск цялото количество да бъде изхвърлено накрая. Ако ще замразявате, не ги пазете повече от 6 месеца във фризера, намерете им приложение по ваш вкус.

Шепа боровинки на ден ви гарантират по-добро здраве

Учените отдавна са доказали, че малките зрънца са като железни войници в борбата с някои болести. Те са с изключително висока способност да разграждат свободни радикали, което обяснява приложението им при борба с рака. Имат също кардиозащитна функция, намаляват риска от Алцхаймер и деменция, подобряват значително зрението, сокът им действа противовъзпалително, естествена защита са срещу високо кръвно налягане, подпомагат намаляването на теглото... Богат източник са на витамин С, А, D, B 1 и 2, манган, желязо, калции, натрий, калий, фосфор. Ако се потопим надълбоко в медицината, кой знае за колко още ползи можем да пишем, но ние засега ще спрем дотук.

Надяваме се да сме ви убедили да не подминавате малките щайги и кофички с боровинки по пазарите. Погледнете на тях като на голяма порция здраве и разкош в кухнята.
Забравихме да споменем развъдника за риба по пътя към Семково, откъдето си тръгнахме с прясна балканска пъстърва, но затова ще ви разкажем в някой от следващите ни материали.

Коментари (0)

188 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: