Сочно, сладко и полезно


0
72622

Гроздето е изключително богато на въглехидрати. Захарността в гроздовите зърна достига до 20%, а в гроздовия сок – дори 25%. В 1 л гроздов сок има около 800 калории. Глюкозата и фруктозата в гроздето са лесноусвоими от организма и това ги превръща в отличен източник на енергия. От гроздовите семки се извлича масло, известно със своите уникални козметични свойства.

Гроздето е основният продукт за производството на чудодейното питие на боговете – виното. При обработване на суровината за вашата любима напитка може да спестите много време и усилия с модерна електрическа преса за мачкане на грозде.

Освен в подходящи бутилки може да съхранявате произведеното от вас вино и в удобна стъклена дамаджана.

Пълните бутилки с готова продукция подредете върху удобен дървен стелаж.

Консумацията на вино е свързана с различни ритуали и разбира се, е съобразена и с нашите лични предпочитания и вкусове. За да бъде насладата още по-пълна поставете бутилката на масата върху красива поставка за вино.

Добре е, преди консумация, виното да се остави известно време да диша – затова го отворете предварително с помощта на тирбушон.

Известен факт е, че хубавото вино е добре охладеното вино – използвайте практични виноохладители за поддържане на оптимална температура на напитката.

Освен захари в гроздето се съдържат и много органични киселини (ябълчена, винена, лимонена, фосфорна), а също и витамини В и С, както и провитамин А, които подпомагат имунната система, укрепват стените на кръвоносните съдове и здравината на костите, и подобряват зрението.

Не по-малко полезно е гроздето и в неговия сушен вариант. Съществуват специално култивирани сортове грозде без семки, които се отглеждат предимно за производството на стафиди. От 2–3 кг прясно грозде се получава около половин килограм стафиди. Гроздовите зърна се сушат на сянка или на слънце, или в специални сушилни. По този начин в стафидите остава едва 15–18% водно съдържание, а концентрацията на захар се увеличава, като в зависимост от различните сортове се движи между 55% и 70%.

Опитайте нашите предложения за вкусни изкушения, приготвени с грозде и стафиди.

Pinterest
Коментари (0)



Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
Г-ца Минчева се регистрира в сайта.
Violeta Danova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта