Сочно сладко изкушение


0
63589

Отглежда се в страни с топъл климат и вирее много добре в по-топлите региони на България, каквито са районите по поречието на реките Марица и Тунджа и Дунавската равнина.

Съществуват различни видове,
които се отличават както по вкусовите си качества, така и на външен вид и цвят – някои са ярко оранжеви, други са по-зелени. Любими на повечето им почитатели са сочните пъпеши, независимо от цвета. Познавачи по родните пазари твърдят, че колкото по-набраздена е кората, толкова по-сочен е пъпешът. Ако пък е напукан на места, това е гаранция за висока захарност.


Пъпешът е страхотно допълнение и главно действащо лице
при приготвянето на плодови салати, шейкове, коктейли, екзотични специалитети и сладоледи.

Освен, че е изключително съблазнителен и вкусен,
пъпешът е и много полезен. 150 г пъпеш задоволяват дневната нужда от витамин С, който поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците и подпомага заздравяването на рани.


Сочният слънчев плод
съдържа големи количества витамин А и С, вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза) и различни минерали. Богат е на фолиева киселина, желязо и каротин, което го превръща в полезна храна при анемии. Лечебните свойства на пъпеша са известни още от далечното минало. Той се използвал при стомашни неразположения, защото засилва апетита и улеснява храносмилането, благодарение на различните ензими, които съдържа.

Pinterest
Коментари (0)



Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта