Сусам, поръси се!



1
68335

Асирийска легенда разказва, че когато боговете се срещнали, за да създават света, те пили вино, направено от сусамово семе. 

Древен и полезен!
Сусамът е една от най-древните подправки. Споменаван е в много стари текстове и исторически писмени свидетелства. Още в най-далечни времена сусамовите семена символизирали добър късмет и безсмъртие. Приписват му различни свойства. В Азия и Арабския свят широко разпространено е мнението, че действа като афродизиак. Възможно е, това да се дължи на високото му съдържание на желязо и витамин Е. Сусамът е изключителен източник на калций, магнезий, мед и селен. Богат е на белтъчини, целулоза и витамини от група Б, по-точно на ниацин (полезен за кожата и косата), както и на фолиева киселина (антиоксидант). Високото му съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма. 

Растението
е едногодишно и израства високо от 50 см до 2 м, с мъхести листа и бели или розови цветове, които се превръщат в елипсовидни шушулки. Всяка от тези шушулки има от 2 до 4 камери, пълни с около 20 зрънца – бели, кремави, кафяви или черни на цвят, в зависимост от сорта. Съществуват около 12 вида сусам. По-светлите семена са ценени на Запад и в Средния изток, а по-тъмните се предпочетат в Далечния изток. 
Отглеждането на сусам е трудоемка работа, затова развитите държави предпочитат да го купуват, вместо да го произвеждат сами. Най-големите световни производители днес са Индия и Китай, следвани от Бирма, Судан, Мексико, Нигерия, Венецуела, Турция, Уганда, Пакистан, Индонезия и Етиопия. В България сусам се отглежда в южните райони. 

В кухнята
Сусамът е един от основните продукти за производство на халва. Използва се и за подправяне на хумус и сосове за кебапи. И докато в Гърция със семената на сусама поръсват кексове, в Того ги използват като съставка на супи, а в Сицилия се забъркват в тестото за хляб. В Индия и Източна Азия, печени и смесени с мед и сироп, те се замесват в тестото за сладки. Сусамът се използва и в някои видове суши. В японската, китайската и корейската кухня употребяват черен сусам, в който се овалват месо или риба преди пържене, за да се получи хрупкава коричка. В Сирия и Либия, смесен със сумак и мащерка, сусамът влиза в състава на сместа от подправки „заатар”. 

Сусамовото олио
От семената на сусама се извлича сусамово олио – изключително богат на протеини продукт, с мек и деликатен вкус. При преработката на подправката, витамините и другите ценни съставки не се унищожават. Олиото от непечен сусам е кехлибареножълто, с естествен мек вкус, който напомня лешник, а олиото от печен сусам е ароматно, с доста силен вкус. Сто грама първично студено пресовано олио съдържа 13,6% наситени мастни киселини, 39% мононенаситени мастни киселини и 47,2% полиненаситени мастни киселини, както и 11,8 мг витамин Е. Благодарение на специфичното за сусама вещество сезамолин олиото гранясва трудно и е много подходящо за горещ климат. 

Съвети
· Най-добре е, сусамът да се консумира необелен, защото съставът на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.
· На стайна температура може да съхраните сусам около 5 години.

Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.03.2015
Присъства в моята кухня .

Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: