Асирийска легенда разказва, че когато боговете се срещнали, за да създават света, те пили вино, направено от сусамово семе.
Древен и полезен!
Сусамът е една от най-древните подправки. Споменаван е в много стари текстове и исторически писмени свидетелства. Още в най-далечни времена сусамовите семена символизирали добър късмет и безсмъртие. Приписват му различни свойства. В Азия и Арабския свят широко разпространено е мнението, че действа като афродизиак. Възможно е, това да се дължи на високото му съдържание на желязо и витамин Е. Сусамът е изключителен източник на калций, магнезий, мед и селен. Богат е на белтъчини, целулоза и витамини от група Б, по-точно на ниацин (полезен за кожата и косата), както и на фолиева киселина (антиоксидант). Високото му съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма.
Растението
е едногодишно и израства високо от 50 см до 2 м, с мъхести листа и бели или розови цветове, които се превръщат в елипсовидни шушулки. Всяка от тези шушулки има от 2 до 4 камери, пълни с около 20 зрънца – бели, кремави, кафяви или черни на цвят, в зависимост от сорта. Съществуват около 12 вида сусам. По-светлите семена са ценени на Запад и в Средния изток, а по-тъмните се предпочетат в Далечния изток.
Отглеждането на сусам е трудоемка работа, затова развитите държави предпочитат да го купуват, вместо да го произвеждат сами. Най-големите световни производители днес са Индия и Китай, следвани от Бирма, Судан, Мексико, Нигерия, Венецуела, Турция, Уганда, Пакистан, Индонезия и Етиопия. В България сусам се отглежда в южните райони.
В кухнята
Сусамът е един от основните продукти за производство на халва. Използва се и за подправяне на хумус и сосове за кебапи. И докато в Гърция със семената на сусама поръсват кексове, в Того ги използват като съставка на супи, а в Сицилия се забъркват в тестото за хляб. В Индия и Източна Азия, печени и смесени с мед и сироп, те се замесват в тестото за сладки. Сусамът се използва и в някои видове суши. В японската, китайската и корейската кухня употребяват черен сусам, в който се овалват месо или риба преди пържене, за да се получи хрупкава коричка. В Сирия и Либия, смесен със сумак и мащерка, сусамът влиза в състава на сместа от подправки „заатар”.
Сусамовото олио
От семената на сусама се извлича сусамово олио – изключително богат на протеини продукт, с мек и деликатен вкус. При преработката на подправката, витамините и другите ценни съставки не се унищожават. Олиото от непечен сусам е кехлибареножълто, с естествен мек вкус, който напомня лешник, а олиото от печен сусам е ароматно, с доста силен вкус. Сто грама първично студено пресовано олио съдържа 13,6% наситени мастни киселини, 39% мононенаситени мастни киселини и 47,2% полиненаситени мастни киселини, както и 11,8 мг витамин Е. Благодарение на специфичното за сусама вещество сезамолин олиото гранясва трудно и е много подходящо за горещ климат.
Съвети
· Най-добре е, сусамът да се консумира необелен, защото съставът на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.
· На стайна температура може да съхраните сусам около 5 години.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
25.03.2015 Присъства в моята кухня .
|
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...