Най-сигурният начин да разпознаем зрялата тиква е, като огледаме внимателно частта, върху която тя е лежала на почвата. Ако тя е кремава или жълта на цвят, няма никакви съмнения, че тиквата е зряла, но ако този цвят е зеленикаво-бял или зелен, не можете да се надявате на добри вкусови качества.
Тиквата има не само високи хранителни свойства, но и диетични качества, а използваемата й част заема до 85% от теглото. Съдържа 90% вода и има диуретично действие. Семената на тиквата също представляват интерес, тъй като са много богати на мазнини и белтъчини. Оранжевият цвят на тиквата се дължи на антиоксиданта бета-каротин, който в човешкото тяло се превръща в жизнено важния витамин А. Той от своя страна намалява риска от развиване на някои видове рак и предлага защита срещу болести на сърцето.
Консумира се печена или варена, от нея се приготвят рачел, тригуни и, разбира се, любимият на мнозина тиквеник.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...