Великите овесени ядки0
110486

Приятно ми е...
Овес (Avena) е от род едногодишни и многогодишни тревисти растения от семейство Житни. Познати са около 70 основни вида, от които в България растат 6 вида.
Посевният овес (Avena sativa) е най-разпространеният вид от рода Овес. Неговото значение е като зърнена житна култура. Той съставлява около 90% от световното производство на овесено зърно. Освен него у нас най-разпространени са византийският овес (Avena byzantina) – за производство на овесено зърно, пясъчният овес (Avena strigosa) – за производство на овесено зърно, брадатият и клаудовият овес – некултивирани, но едивни, и дивият овес – опасен плевел.

Състав
Сухите зърна съдържат около 12–14% вода, 50–65% въглехидрати, 9–22% белтъчини, 4,5–5,5% мазнини, богати са на витамините B5, а ако ядките се консумират сурови, съдържат големи количества от витамините В1 и В9, богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо и мед. Имат висока смилаемост и за разлика от повечето зърнени култури овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците.

Интересно е да знаем, че...
• Овесеното брашно е изключително богато на протеин и влакна. С него се обогатяват пълнозърнести и многозърнести брашна, многозърнести хлебни и макаронени изделия.
• Овесената каша е комплексен продукт, който съдържа овесено брашно, овесени трици и сухо мляко. Обикновено е с висока калоричност.
• Овесените трици са богати на влакна. Най-често с тях се обогатяват различни пълнозърнести тестени и макаронени изделия, както и диетични каши.
• Печеното овесено брашно, подобно на леблебията, се използва и като заместител на кафето.

И цар Симеон Велики е ял овес
В българската кухня овесът се споменава като хранителен продукт още от Йоан Екзарх (9.–10. век), живял по времето на цар Симеон Първи, и в писмата на Теофилакт Охридски (11. век). За овеса се говори и в Симеоновия сборник по Светославовия препис от 1078 г., в който се казва, че овесът заедно с лапада, лободата, просото е сред любимите и най-използвани от средновековния българин храни.
Сведения за това, как се е приготвял овесът, в български писмени източници няма, но са се запазили византийски такива, а хранителното меню на двата народа е било почти идентично. Според византийските рецепти разпространени ястия са били мусака от тиквички, кълцано месо, овес и сирене, сарми от лозови, лападови листа или от кисело зеле с овес, ечемик или просо. Археологическите находки пък показват, че масово се е използвало гърнето за варива, като основно са се приготвяли каша от овес, зелена каша от спанак, коприва, щир или лапад и др.

Великите овесени ядки
Овесените ядки безспорно са най-популярният в световен мащаб продукт, получен от овесените зърна. Те съдържат 67% въглехидрати и най-много белтъчини от всички зърнени храни. Имат също около 6 пъти повече мазнини от пшеничното брашно. Един килограм овесени ядки се равнява на 1,5 кг говеждо месо, на 2,9 кг телешко месо или на 5 л краве мляко. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества от микроелементите калций и магнезий, витамини от група В и лецитин – все вещества, важни за нервната система.
При производството на овесени ядки външната обвивка се запазва и в нея остават много влакнести вещества, които стимулират дейността на червата. Слоят под нея пък има значително количество алкалообразуващи вещества. Освен това поради високото съдържание на белтъчини, растителни мазнини и минерали (особено силиций, магнезий и калций) овесените ядки и овесеното брашно са много ценна храна за подрастващи, спортисти, изтощени болни и възрастни хора. А тъй като белтъчните вещества на овеса не образуват глутен, той и неговите продукти могат да се употребяват от болни с ензимни нарушения, с непоносимост към глутена.
Като пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли, овесените ядки регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесноусвоими от организма. Отличават се с високо съдържание на фибри, поради което понижават нивото на вредния холестерол в кръвта. Подходящи са за всяка възраст и са труднозаменими при режим на здравословно хранене.
Поради всички тези причини овесените ядки са подходя­щи както за развиващия се организъм на деца и подрастващи, така и като по-лесносмилаеми, отколкото другите зърнени храни, за включване в най-различни диетични рецепти.

100 г ядки съдържат
Белтъчини – 13 г
Мазнини – 7,5 г
Въглехидрати – 66 г
Целулоза – 1,7 г
Калий – 360 мг
Калций – 23 мг
Магнезий – 120 мг
Фосфор – 220 мг
Енергийност – 394 ккал (1648 кДж)
Може да ги намерите като няколко различни продукта:
• Натурални овесени ядки – обелените ядки са изпечени и нарязани на половина. Варят се 2–5 минути или се киснат.
• Овесени ядки за бързо приготвяне – ядките се пресоват допълнително и се овалват в овесено брашно. Кулинарно изискват накисване във вряла вода или кипване.
• Фини овесени ядки – ситно нарязани и добре пресовани.
• Печени овесени ядки – те са готови, само им се добавя топла вода или мляко.

Как да ги избираме и съхраняваме
Овесените ядки се продават като готов за консумация продукт. Достатъчно е да погледнете етикета, за да разберете всичко, което ви интересува – специфичен състав, трайност и фирмени гаранции. Съхранявайте ядките на сухо и тъмно място. Варени или накиснати, можете да ги запазите до 12 часа в хладилник.

Идеи за приготвяне
Най-популярните начини за приготвяне на овесените ядки са:
– чрез накисване;
– кипване;
– заливане с вряла вода или горещо мляко;
– като мюсли със сушени плодове и ядки;
– на каша със зеленчуци и сирена;
– печени – в тесто за диетични кейкове или други хлебни изделия.
Малки тайни
• Измийте овесените ядки, преди да ги накиснете, за да отделите случайно попадналите трици и примеси сред тях.
• Сложете 1–2 лъжици овесени ядки в омлета си със зеленчуци, за да му предадете обем.
• За да стане по-лекосмилаем и по-вкусен кексът ви, прибавете към обичайното тесто извара, настъргани моркови и овесени ядки по ваша преценка.

Mюсли
За прословутото мюсли не трябва да се хабят кой знае колко много думи. На практика овесените ядки фигурират във всяко мюсли. Под формата на листоподобни чипсове мюслито представлява 80–90% овесени ядки, най-често примесени с пшеничен флейкс, плюс добавки или в комбинация от сухи плодове, ядки, семена, мед или други подсладители и овкусители.

Овесените трици – неоспорими № 1 при отслабване
Овесените трици са най-богатата на разтворими влакна храна. Те съдържат 25% влакна, далече повече от сушените сини сливи и смокини – 10%, от зеления фасул – 7%, морковите и праза – 3%. Благодарение на своята разтворимост тези влакна могат да абсорбират вода в количество 40 пъти по-голямо от обема им. Те действат като гъба, абсорбирайки вода в стомаха и тънкото черво, като по този начин забавят храносмилателния процес и създават усещане за ситост. Изследванията показват, че разтворимите влакна могат да намалят нивото на холестерол в кръвоносните съдове.
За предразположените към напълняване е важно да знаят, че при достатъчно количество разтворимите влакна на овеса отнемат от храната повечето калории, които не преминават в кръвта и не могат да бъдат използвани и натрупвани от организма. Така овесените трици са истинско вълшебство за отслабване.
Като практична нация, американците отдавна са осъзнали ползата от употребата им. Овесените продукти са едни от най-използваните от янките храни. Те са и първата храна, получила благословията на Американската сърдечно-съдова асоциация, което позволява на американските производители да я препоръчват за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Явно и американските майки се вслушват в тези препоръки, когато сутрин редовно приготвят за закуска на палавниците си купа овесена каша или мюсли, придружена от чаша портокалов сок.

Коментари (0)

165 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: