Вкус в червено



0
72681

Червената леща е едно от най-древните бобови растения – за отглеждането й са намерени археологически доказателства още през 6000 г.пр.Хр., а семената й са били открити в египетските гробници, някъде около 2400 г.пр.Хр. За родина на червената леща се приемат Югозападна Азия и Северна Сирия.

Назад във времето
Лещата е била на почит още от най-ранни времена и се е отглеждала редом с пшеницата, ечемика, граха и лена. Древните гърци са я обожавали и са я използвали не само в супи, но правели от нея и хляб. Лещата е изключително популярен продукт в индийската кухня и предпочитан вариант за приготвяне на ястия в много католически страни по време на пости. Сред водещите производители на леща са Индия, Турция, Канада, Китай и Сирия.

Червената леща е по-малко позната от останалите видове леща.
Освен че е на възраст, тя е и полезна, защото е много добър източник на фибри, които намаляват нивото на холестерола в кръвта. И нещо, което съвсем не е маловажно – калорийната стойност на пълна купа сварена червена леща е само 230 калории. Направени изследвания и анализи установяват, че приемането на бобови растения и най-вече на леща чувствително намалява риска от сърдечни болести. Червената леща също така спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Богата е на протеини и въглехидрати, и е добър източник на калций, фосфор, желязо и витамини от групата B. Тя има по-сладък вкус и е по-подходяща за супи и яхнии.


Наред с червената леща,
в списъка на трите основни вида леща се нареждат кафявата и зелената леща. Кафявата е наричана още континентална или египетска. Зелената, известна и като френска леща, е най-фината и най-скъпата. Тя е най-хранителната, с най-много вкусови качества и това я прави чудесен избор за салати. В миналото този вид се е отглеждал само във вулканичите почви на град Пюи във Франция, а днес е разпространен и в Северна Америка и в Италия.

Време за приготвяне
• 10–15 минути за червена леща
• 35 минути за кафява леща
• 20 минути за зелена леща


Най-бързо от трите вида леща
се приготвя червената леща, чиято обвивка започва да се отделя около пет минути след завиране. По време на готвене зрънцата променят цвета си от червен на златистожълт и лесно се разкашкват.

Препоръчително е, да се съхранява
в херметически затворен съд на хладно, сухо и тъмно място – така ще се запази за около 12 месеца. Сготвената червена леща пък е годна за консумация в рамките на до 3 дни, ако се държи в покрит съд в хладилник.

Коментари (0)

Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: