Разни хора – разни идеали, с разни вкусове и предпочитания относно ядките. Като за начало, ето един практичен съвет – можете да си пуснете прекрасната музика от балета „Лешникотрошачката”, докато чупите лешници за вашия сладкиш.
Лешник против уроки
Всъщност с лешниците са свързани най-много суеверия. В Древността хората са вярвали, че притежават магическа сила, която е в състояние да предотврати мълнии, да предпази невинните от уроки и нечисти сили, от мишки и змии.
Лешникът е пръв приятел на шоколада – особено във Виена
Те са винаги заедно – било във вид на бонбони или блокче марципан. В Австрия и особено във Виена лешниковата паста е ключов компонент от традиционната рецепта на световноизвестната виенска лешникова торта. Освен в сладките десерти лешниците присъстват и като ароматна добавка към различните видове кафе и кафеени напитки. За нас може да звучи невероятно, но вече е създадена и водка, основана изцяло на лешниковите ликьори, като например „Франджелико“. Като се има предвид и тази немаловажна за любителите на алкохолни напитки подробност, не е чудно, че популярността на лешника се увеличава с всеки изминал ден, особено в САЩ и Източна Европа. В САЩ от лешниците се произвежда лешниково масло, което е много по-вкусно и далече по-хранително от фъстъченото.
Защо са полезни?
Краткият отговор гласи: заради високото съдържание на белтъчини и витамин Е и ниското съдържание на мазнини в сравнение с другите ядки. Ако ви трябват подробности, е важно да знаете, че са богати и на протеини, а доста често съдържат и значително количество тиамин и витамин В6, както и малко от останалите витамини от групата В.
Лесно и забавно
Можете да превърнете добавянето на лешници към всекидневното си меню в лесен и забавен експеримент, особено ако се вслушате в следващите интересни предложения.
1. Освежете салатата си, като я поръсите със смлени лешници или пък й придайте съвършено нов вид, гарнирайки я с цели ядки.
2. Шепа смлени лешници ще овкуси страхотно вашия ориз или кускус.
3. Искате да усилете аромата на омесените от вас питки и сладкиши? Няма нищо по-лесно от това – просто прибавете към тестото смлени лешници.
4. Миксирайте плато със сирена и плодове с няколко лешника и изненадайте приятно гостите си.
5. Създайте нови рибни ястия, като ги покриете с лешници преди печене.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...