За лешниците – с любов



0
64909

Разни хора – разни идеали, с разни вкусове и предпочитания относно ядките. Като за начало, ето един практичен съвет – можете да си пуснете прекрасната музика от балета „Лешникотрошачката”, докато чупите лешници за вашия сладкиш.

Лешник против уроки

Всъщност с лешниците са свързани най-много суеверия. В Древността хората са вярвали, че притежават магическа сила, която е в състояние да предотврати мълнии, да предпази невинните от уроки и нечисти сили, от мишки и змии.

Лешникът е пръв приятел на шоколада – особено във Виена

Те са винаги заедно – било във вид на бонбони или блокче марципан. В Австрия и особено във Виена лешниковата паста е ключов компонент от традиционната рецепта на световноизвестната виенска лешникова торта. Освен в сладките десерти лешниците присъстват и като ароматна добавка към различните видове кафе и кафеени напитки. За нас може да звучи невероятно, но вече е създадена и водка, основана изцяло на лешниковите ликьори, като например „Франджелико“. Като се има предвид и тази немаловажна за любителите на алкохолни напитки подробност, не е чудно, че популярността на лешника се увеличава с всеки изминал ден, особено в САЩ и Източна Европа. В САЩ от лешниците се произвежда лешниково масло, което е много по-вкусно и далече по-хранително от фъстъченото.

Защо са полезни?

Краткият отговор гласи: заради високото съдържание на белтъчини и витамин Е и ниското съдържание на мазнини в сравнение с другите ядки. Ако ви трябват подробности, е важно да знаете, че са богати и на протеини, а доста често съдържат и значително количество тиамин и витамин В6, както и малко от останалите витамини от групата В.

Лесно и забавно

Можете да превърнете добавянето на лешници към всекидневното си меню в лесен и забавен експеримент, особено ако се вслушате в следващите интересни предложения.

1. Освежете салатата си, като я поръсите със смлени лешници или пък й придайте съвършено нов вид, гарнирайки я с цели ядки.
 2. Шепа смлени лешници ще овкуси страхотно вашия ориз или кускус.
 3. Искате да усилете аромата на омесените от вас питки и сладкиши? Няма нищо по-лесно от това – просто прибавете към тестото смлени лешници.
 4. Миксирайте плато със сирена и плодове с няколко лешника и изненадайте приятно гостите си.
 5. Създайте нови рибни ястия, като ги покриете с лешници преди печене.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: