Бананова торта с лешници

Торта за рожденици, които обичате
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2013
Бананова торта с лешници
 
Необходими продукти:
за блата:
3 1/2 ч. ч. брашно
2 яйца
2 ч. ч. захар
170 г краве масло
1 ч. ч. прясно мляко
500 г добре узрели банани
50 мл олио
1 1/2 ч. л. бакпулвер
1 1/2 ч. л. сода
1/3 ч. ч. прясно мляко за напояване на блатовете

за крема:
400 г добре узрели банани
3/4 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. животинска сметана
3 жълтъка
1/2 ч. ч. захар
1/2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. желатин
1 1/3 с. л. царевично нишесте

за хрупкавите лешници:
1/2 ч. ч. лешници
1 ч. ч. лешников тахан
1/3 ч. ч. пудра захар
3 ч. ч. корнфлейкс

за ганаша:
120 г черен шоколад
1/2 ч. ч. животинска сметана
1/2 ч. ч. лешников тахан
3 с. л. течен шоколад

за глазурата:
1/2 ч. ч. лешников тахан
4 с. л. краве масло
2 с. л. пудра захар

за карамелизираните лешници:
1/2 ч. ч. белени лешници
1/2 ч. ч. захар



Начин на приготвяне:
1
Бананова торта с лешници

Брашното, бакпулверът и содата за блата се смесват.

 


2
Бананова торта с лешници  2

В друга купа се разбиват маслото и захарта. Към тях (маслото и захарта) едно по едно се добавят яйцата. След това олиото, бананите нарязани на шайби и млякото.

 


3
Бананова торта с лешници  3

Към течните съставки се добавят сухите. Бърка се до получаването на хомогенна смес.

 


4
Бананова торта с лешници  4

Сипва се в три форми за кейк с диаметър 26 см покрити с пергаментова хартия и се пекат един по един в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. След това се охлаждат.

 


5
Бананова торта с лешници  5

Бананите за крема се обелват и се начупват в блендер заедно с 1/2 ч. ч. от прясното мляко и сока от лимон. Смила се. В останалото мляко се разтваря желатинът.

 

 


6
Бананова торта с лешници  6

Нишестето се разтваря в 1/4 ч. ч. от сметаната, сипва се в касерола, добавят се захарта, банановата смес и жълтъците. Разбърква се до хомогенизиране. Готви се на слаб огън докато се сгъсти, после леко се охлажда.

 


7
Бананова торта с лешници  7

Желатинът се разтопява в микровълнова фурна и се добавя към крема, разбърква се. Оставя се да се охлади. Останалата сметана се разбива много добре и се добавя към банановата смес, разбърква се с шпатула. Кремът се оставя в хладилник за 2 часа.

 


8
Бананова торта с лешници  8

За ганаша всичко се слага в купа – таханът, сметаната, течният и черният шоколад. Разтопяват се в микровълнова фурна на няколко пъти, през  30 секунди, като се проверява. След това се охлажда в хладилник за 1 час.

 


9
Бананова торта с лешници  9

Ядките за хрупкавите лешници се смилат и в купа се смесват с корнфлейкса, тахана и пудрата захар. Разбърква се добре.

 


10
Бананова торта с лешници  10

Таханът, маслото и захарта за глазурата се разбиват добре.

 


11
Бананова торта с лешници  11

За карамелизираните лешници се разтопява захарта, докато се карамелизира, и после една по една се потапят ядките.

 


12
Бананова торта с лешници  12

Изваждат се върху силиконов килим, за да стегнат.

 


13
Бананова торта с лешници  13

Във форма за торта се слага първият блат и се полива с мляко, размазва се половината ганаш.

 


14
Бананова торта с лешници  14

Поръсва се с половината смес „хрупкави лешници”, залива се половината бананов крем. Поставя се вторият блат и този процес се повтаря. Най-отгоре се слага третият блат и отново се напоява с мляко. Тортата се охлажда за 2–3 часа.

 


15
Бананова торта с лешници  15

След това се залива с глазурата. Поставят се карамелизираните лешници и се охлажда за 30 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

29.07.2017
Много интересна рецепта. Отне ми доста време да я приготвя, но си заслужаваше. Следващия път ще намаля количеството смес за блатовете с 1/3 или дори наполовина за да се усещат повече кремовете, а и да стане малко по-ниска.
5.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2014
много хубава по хубава от неделя
4.
Изпрати
лично съобщение

18.07.2014
Обожавам я и за това я правя,купувам бананите,но си имам собствено производство лешници,те са ми от полза за стимулиране на черния дроб.
3.
Изпрати
лично съобщение

03.07.2014
Много вкусна торта!!!
2.
Изпрати
лично съобщение

02.07.2014
Супер!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: