Здравословното брашно



0
64350

В наши дни много диетолози и експерти по здравословно хранене препоръчват консумацията на хляб от ръжено брашно и това съвсем не е случайно.
 
Ръженото брашно се различава по химичен състав и по свойства
от пшеничното брашно и е по-богато на полезните за здравето ни растителни влакнини, в сравнение с пълнозърнестото пшеничено брашно.

Вътрешната част на ръжените зърна
съдържа високо съдържание на растителни влакнини за разлика от пшеничното, поради което този вид брашно (даже когато не е пълнозърнесто) е със значително по-високо съдържание на фибри от бялото пшенично брашно.


Растителните влакнини са два вида:
неразтворими (например целулоза) и разтворими (пектин, бетаглюкан и арабиноксилан). Те стимулират функцията на червата. Водноразтворимите влакнини спомагат за регулирането на нивата на холестерола и кръвната захар, а тяхното количеството е по-голямо в ръжените зърна, отколкото в пшеничните.

Ръжта съдържа

по-малко нишесте от пшеницата и повече свободни захари. Зърната й са богати и на минерали и по-специално на манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и на витамини от В група. Ръжените зърна съдържат полифеноли (богати са на ферулова киселина), които имат антиоксидантно действие.

Хлябът, приготвен от ръжено брашно
има тъмен цвят, малък обем, слабо развита шупливост, лепкава и влажна среда.


Преди да закупите така полезните ръжени хлебчета,
трябва да се уверите, че в състава им няма малц и карамел, тъй като цветът не е гаранция.

А за да сте сигурни в крайния резултат, който ще сложите на трапезата – най-добре е, да си приготвите хляба сами у дома, като се доверите на нашите рецепти.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: