Зехтинът е натурално масло, получено от плодовете на маслиновото дърво. Това е една от най-старите мазнини, известна от Древността и важна част от средиземноморската кухня.
Ето няколко интересни факти за зехтина, както и 6 рецепти, в които той играе главна роля:
История: Зехтинът има дълга история, простираща се хиляди години назад. Той се използвал от древните гърци, египтяни и римляни, както и в множество други култури. Смята се, че първите маслини са отглеждани преди около 6000 години в Месопотамия.
Видове зехтин: Има различни видове зехтин, в зависимост от начина на добиване – екстра върджин (extra virgin), върджин (virgin), обикновен (pure) и помаче (pomace). Първите два типа са получени само чрез механична екстракция, без участието на каквито и да било разтворители и без нагряване. pure е смес от рафиниран и нерафиниран зехтин, а pomace се прави от маслинено кюспе чрез химична екстракция.
Здравословни ползи: Зехтинът е изключително полезен за здравето поради високото съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксиданти. Той е богат на витамин Е и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
В кулинарията: Зехтинът е универсален и се използва в разнообразни ястия. Идеален е за салати, мариноване на сирена или зеленчуци и като съставка в различни сосове и дипове, и дори и загрят в ястие, той запазва своя вкус и аромат.
Дълъг срок на годност: Зехтинът има дълъг срок на годност, особено ако се съхранява на тъмно и прохладно място. Въпреки това, след известно време, може да се появят леки промени във вкуса и аромата, което е нормално.
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...