Зехтинът, без който не можем0
766

Зехтинът е натурално масло, получено от плодовете на маслиновото дърво. Това е една от най-старите мазнини, известна от Древността и важна част от средиземноморската кухня.

Ето няколко интересни факти за зехтина, както и 6 рецепти, в които той играе главна роля:

История: Зехтинът има дълга история, простираща се хиляди години назад. Той се използвал от древните гърци, египтяни и римляни, както и в множество други култури. Смята се, че първите маслини са отглеждани преди около 6000 години в Месопотамия.

Видове зехтин: Има различни видове зехтин, в зависимост от начина на добиване – екстра върджин (extra virgin), върджин (virgin), обикновен (pure)  и помаче (pomace). Първите два типа са получени само чрез механична екстракция, без участието на каквито и да било разтворители и без нагряване. pure е смес от рафиниран и нерафиниран зехтин, а pomace се прави от маслинено кюспе чрез химична екстракция.

Здравословни ползи: Зехтинът е изключително полезен за здравето поради високото съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксиданти. Той е богат на витамин Е и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

В кулинарията: Зехтинът е универсален и се използва в разнообразни ястия. Идеален е за салати, мариноване на сирена или зеленчуци и като съставка в различни сосове и дипове, и дори и загрят в ястие, той запазва своя вкус и аромат.  

Дълъг срок на годност: Зехтинът има дълъг срок на годност, особено ако се съхранява на тъмно и прохладно място. Въпреки това, след известно време, може да се появят леки промени във вкуса и аромата, което е нормално.

Коментари (0)

129 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: