Зехтинът е натурално масло, получено от плодовете на маслиновото дърво. Това е една от най-старите мазнини, известна от Древността и важна част от средиземноморската кухня.
Ето няколко интересни факти за зехтина, както и 6 рецепти, в които той играе главна роля:
История: Зехтинът има дълга история, простираща се хиляди години назад. Той се използвал от древните гърци, египтяни и римляни, както и в множество други култури. Смята се, че първите маслини са отглеждани преди около 6000 години в Месопотамия.
Видове зехтин: Има различни видове зехтин, в зависимост от начина на добиване – екстра върджин (extra virgin), върджин (virgin), обикновен (pure) и помаче (pomace). Първите два типа са получени само чрез механична екстракция, без участието на каквито и да било разтворители и без нагряване. pure е смес от рафиниран и нерафиниран зехтин, а pomace се прави от маслинено кюспе чрез химична екстракция.
Здравословни ползи: Зехтинът е изключително полезен за здравето поради високото съдържание на мононенаситени мазнини и антиоксиданти. Той е богат на витамин Е и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
В кулинарията: Зехтинът е универсален и се използва в разнообразни ястия. Идеален е за салати, мариноване на сирена или зеленчуци и като съставка в различни сосове и дипове, и дори и загрят в ястие, той запазва своя вкус и аромат.
Дълъг срок на годност: Зехтинът има дълъг срок на годност, особено ако се съхранява на тъмно и прохладно място. Въпреки това, след известно време, може да се появят леки промени във вкуса и аромата, което е нормално.
Всяка година, наближат ли пости, започваме да даваме идеи за по-интересни рецепти на всички вас,...
Канелата е една от най-често използваните подправки през цялата година, но най-вече през студените месеци....
Знаете, че обичаме да надникваме в кухните на известните личности, водени най-вече от кулинарно любопитство. Поредната...
С уникалното си присъствие в кулинарното шоу Hell's Kitchen, успешна верига ресторанти и завидно състояние...
Вероятно познавате много хора (може би и вие сте сред тях), които съхраняват лимони в...