Родината му е Южен Китай, където го наричат „очите на дракона“ и го използват смело в рецепти за различни сладкиши, сладоледи и сорбета. На Стария континент употребата му е доста по-консервативна, като се ограничава предимно до плодови коктейли и салати.
Освен сочен, сладък, много вкусен, ароматен и богат на витамин C плод, личи е и много красиво тропическо дърво, с нежно и крехко сиво стъбло и клони. Самият плод е с овална, сърцевидна или почти кръгла форма. Отвън е покрит с червена кора, която не става за ядене, но пък лесно се отстранява, а вътре има костилка.
Исторически факти твърдят,
че личи е бил любим плод на членовете на китайската династия Тан. През годините се разпространява в различни райони на Югоизточна Азия, както и на близките острови. На Запад плодът дебютира доста по-късно – през 1873 г. достига до Хаваите, а 10 години по-късно и жителите на Флорида също могат да опитат сочния плод. Оттам личи се пренася и в щата Калифорния през 1897 г.
Днес личи расте и се отглежда
в родния си регион, из цяла Южна Азия, Индия, Южна Япония, Калифорния, Хавайските острови, Флорида, а също и в Източна Австралия и субтропичните райони на Южна Африка, както и в щата Синалоа в Мексико. Един от най-големите производители на личи е Мадагаскар.
До неотдавна личи се предлага предимно на китайските и южноазиатските пазари,
но днес вече запалените почитатели на източната екзотика могат да си купят симпатичните плодове от почти всеки супермаркет по света. Освен пресни, личи се продават целогодишно и консервирани.
Може да запазите личи свежи
за около 5 седмици, ако ги съхранявате в хладилник. На стайна температура издържат най-много 3 дни. Също така може и да замразите или да изсушите плодовете. Когато плодът се замрази, кората му от червена става тъмнокафява, но това не е притеснително, защото вкусовите му качества си остават непроменени.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...