Плодовете на динята се ценят преди всичко заради съдържащите се в сока на месото захари и освежителното им действие през летните горещини, както и заради приятните им вкусови, хранителни, диетични и лечебни качества.
Динята принадлежи към зеленчуковите култури и по-точно към плодовите зеленчукови растения от семейство „Тиквови“, а родината на тази сладка дебеланка са тропическите области на Африка (Судан). Има данни, че култивирането на динята е започнало още в Древен Египет, а като втори център за отглеждането й се смята Индия, откъдето динята се разпространява в много азиатски държави. Днес дини се отглеждат в почти всички страни с по-топъл климат.
Известни са множество сортове, с 1200 разновидности. Плодовете на динята са кръгли или продълговати, а вече има и сортове с изкуствено създадена квадратна форма. Месестата част на плодовете е червена, розова, бяла, жълта. В един плод се образуват средно около 500–900 семки.
През последните години се получават и безсеменни плодове, като тяхното разпространение е по-ограничено, тъй като изисква значителни средства.
За съжаление няма абсолютно точен метод за избиране на най-добре узрялата диня, но все пак... ако при почукване се чува ясен звънлив звук, ако дръжката е напълно изсъхнала и ако мястото, на което е лежал плодът, е жълто, а не бяло – то най-вероятно сте направили добър избор.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...