Печено агнешко бутче с провансалски аромати

Дата: 26.04.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешко бутче (2,2 кг)
1 глава чесън
2–3 стръка розмарин
зехтин за намазване
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
500 г зелен фасул (френски)
400 г дребни пресни картофи
60 г филирани бадеми
50 г краве масло
30 мл зехтин
1 глава лук
1 ч. л. червен винен оцет
1/4 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за провансалската подправка:
1 ч. л. риган
1 ч. л. розмарин
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. мащерка
1/8 ч. л. босилек
кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:
1
Печено агнешко бутче с провансалски ароматиРиганът, розмаринът, чубрицата, мащерката, босилекът и настърганата лимонова кора за провансалската подправка се счукват в хаванче.
2
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 2Агнешкото бутче се шпикова с нарязани по дължина скилидки чесън и листенца розмарин.
3
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 3Натрива се с 1 с. л. от провансалската подправка, овкусява се със сол и черен пипер и се намазва със зехтин.
4
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 4Слага се в тава, наливат се около 400 мл вода и се пече 20 минути в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор. След това градусите се намаляват на 170 с вентилатор и месото се допича до готовност – за около 2 часа.
5
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 5Пресните картофи се готвят на пара, докато омекнат. Нарязват се наедро.
6
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 6Зеленият фасул се сварява в подсолена вода.
7
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 7Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в част от маслото и от зехтина, докато се карамелизира.
8
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 8Слага се фасулът и щом и той се запържи, всичко се изважда от съда. Налива се останалият зехтин и в него се запържват картофите. Овкусяват се със сол, черен пипер и пушен червен пипер, и се изваждат от съда.
9
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 9Прибавя се останалото масло и се запържват бадемите.
10
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 10Лукът, фасулът, картофите и бадемите се разбъркват с оцета.
11
Печено агнешко бутче с провансалски аромати 11Гарнитурата се слага в плато, отгоре се поставя бутчето и се полива със соса от печенето.




Съвет: Останалата провансалска подправка съхранявайте в бурканче. Използавайте за пиле или риба.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Провансалската подправка прави вкуса на месото по-различен от традиционния вкус на печено агне. На мен много ми допадна!
2.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2016
Имах плешка и използвах само подправките.Пекох 3 часа с фолио,добавих ориз и пекох още 45 мин.Стана разкошно.Дори децата го харесаха,макар че те не обичат агнешко.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2016
Вкусно :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта