Заешко с ориз

Мариновано в кисело мляко и подправено в индийски стил
Източник: Бон Апети
Дата: 05.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заек
600 г ориз „Басмати“
100 г краве масло
2 глави лук
2 стръка мента
1 дафинов лист
1 щипка канела
1 щипка куркума
сол на вкус

за маринатата:
250 г кисело мляко
20 г пресен джинджифил
5 шушулки кардамон
2 скилидки чесън
2 стръка мента
1 карамфилче
1 с. л. сухо чили
2 ч. л. куркума
сокът от 1 лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Заешко с ориз
Кардамонът се стрива в хаванче и се смесва с карамфила, чилито, куркумата, накълцаната мента, стрития на паста чесън, настъргания джинджифил, млякото и лимоновия сок. Посолява се и се разбърква.
2
Заешко с ориз 2
Месото се реже на парчета и се залива с млякото. Оставя се да се маринова за минимум 40 минути.
3
Заешко с ориз 3
Оризът се измива, накисва се за 30 минути във вода, след което се отцежда.
4
Заешко с ориз 4
Лукът се реже на полумесеци и се карамелизира в 1/3 от маслото.
5
Заешко с ориз 5
В тенджера се сипва оризът и се добавят дафиновият лист, канелата и куркумата. Налива се вода, колкото да го покрие, и се вари до полуготовност – около 10 минути.
6
Заешко с ориз 6
Месото се подрежда в чугунен съд, отгоре се разпределя част от ориза и се посолява.
7
Заешко с ориз 7
Сипват се лукът и наситнената мента.Покрива се с останалия ориз, посолява се, слагат се няколко парченца масло и се похлупва.
8
Заешко с ориз 8
Ястието се готви 45 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

23.09.2022
Различно, вкусно и ароматно ястие. Аз го оставих да се пече 1 час, защото заекът ми беше домашен и прецених, че ще му трябва повече време във фурната и не сбърках, даже мисля, че 15-тиана минути още щеше да е още по добре.
6.
Изпрати
лично съобщение

21.08.2021
Интересно и ароматно .
5.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2017
Възможно ли е да се изпече заек за 45 мин. ?
4.
Изпрати
лично съобщение

10.06.2016
Не, Малинка, както се вижда и на снимките, оризът не се разкашква, а през тези 45 минути се задушава от парата, но ако имаш опасения, може и да не готвиш ориза предварително.
3.
Изпрати
лично съобщение

02.06.2016
А този ориз Басмати,няма ли да се разкашка за 40 мин. във фурната и 10 мин. варене преди това?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


154 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: