В сезона на слънчевите домати – време е за консервиране!

16.08.2018
0
1234

 

Август е в разгара си и точно в момента е сезона на слънчевите консервни домати. Може и да ви звучи малко ретро, но доматите за зимнина изобщо не бива да се подценяват – те са точно толкова вкусни, колкото и салатните им побратими, но за разлика от ранните сортове, са събрали топлите лъчи на лятното слънце и са нaистина пълни с витамини.

 

А този сезон в BILLA
има български консервни домати с нулево съдържание на пестициди, като част от кампанията на веригата „BILLA Градини“. Добра новина за всички, които се чудят от къде да купят домати за няколко буркана домашна лютеница!

Възможно ли е да се отгледат зеленчуци с 0% пестициди?

Как се случва това?
С много ръчен труд и ежедневно следене на доматите в градината, споделя Димитър Габровски – производителят на консервните домати, които може да намерите в BILLA. Той отглежда над 300 декара домати в плодородните земи край Долни Дъбник и споделя, че макар понякога природата да е срещу производителите и дъждовете да правят всичко възможно да влошат качеството на реколтата, неговата е добра, защото е отгледана с много грижи и любов.

Ръчен труд и внимание, вместо пръскане с препарати

„Реално ние сме свели всякакъв вид третиране на градините до минимум. Затова и показателите сочат 0% пестициди. Преведено на нормален език, това означава стотици часове ръчен труд, за да може всеки корен да порасне обгрижен и да е в добро състояние. Сега, когато доматите са готови, самият аз не пропускам да си направя салата от тях. От моите домати хапва и съпругата ми, която кърми тримесечното ни дете. Предпочитам да знам, че тя консумира добри зеленчуци, затова не й давам да яде други домати, освен тези, за които съм сигурен, че съм произвел чисти и полезни“, споделя Димитър Габровски.

Дай ми добър доматен сос и аз ще преобърна света

Ако попитате Димитър коя е любимата му рецепта – веднага отговаря, че обожава лазаня с хубав доматен сос, който сам приготвя. Знае рецептата отлично от годините, в които е работел като професионален готвач, докато учел икономика във Великобритания. От кухнята на ресторанта, който се намирал на остров край британските брегове, Димитър научил една важна тънкост – че добрите продукти са първата стъпка към добрата храна. Затова и този сезон става част от проекта „BILLA Градини“ и следва стриктно програмата за намаляване на пестицидите, предлагани под този бранд. Вижте още за кампанията и програмата ТУК.

Консерви? Изобщо не е трудно!

Ако имате няколко свободни часа този уикенд и се чудите с какво да ги уплътните – защо не направите няколко консерви с домати. Даже само за да се похвалите в социалните мрежи със зимнината си, пак си струва, защото доматите имат една специфична особеност, която малцина знаят. Те не губят по никакъв начин полезните си свойства, когато претърпят термична обработка. Така че всичко което ви трябва, за да имате свеж доматен сок за зимата или просто много вкусна салца с чесън и босилек за пастата в студените дни, са няколко килограма домати (тези в BILLA са с 0% пестициди, така че спокойно можете да заложите на тях) и връзка пресни подправки. Е, разбира се и щипка търпение, което обаче ще ви се върне, още щом усетите аромата на домашно приготвената доматена паста.
 

 

Pinterest


Коментари (0)

166 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: