Лъжицата, която подобрява вкуса на храната

16.01.2023
0
1409

Храните с високо съдържание на захар определено са нездравословни, но са твърде вкусни, за да се откажем от тях или да ги намалим значително.

Ами ако можехме да се насладим на вкуса им, без да ги ядем?

Със задачата да намерят решение на този проблем се заемат студенти от университета „Корнел" и Нюйоркския университет, САЩ.

Търсейки решение, студентите са създали лъжица със структура, която стимулира вкусовите рецептори, за да предизвика усещане за сладост, без да добавя калории или химикали.

Желаният ефект се постига с помощта на специалната текстура на прибора.

Новата лъжица има няколко изпъкналости от долната си страна, които създават по-голяма площ за притискане към езика.

Те са покрити с устойчив слой от молекули, наречени лиганди.

Въпросните молекули се свързват с рецепторните протеини на повърхността на вкусовите клетки, които обикновено реагират на захар или изкуствени подсладители. Свързването предизвиква каскада от нервни сигнали, които карат мозъка да регистрира усещане за сладост, пише БТА, като се позовава на статия в Scientific American.

Лъжицата, наречена Sugarware, е предназначена по-специално за пациенти с диабет, от който страдат 11,3 процента от населението на САЩ. Захарта до голяма степен е изключена от менюто на хората с това заболяване.

Снимки: Instagram / spoondays; spoonfood_vienna



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: