Арменски хляб „Матнакаш“

Името му означава „дърпан с пръсти”. Отличава се с интересна форма и златистокафяв цвят, който идва от намазването с редукция от подсладен чай
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 ч. ч. брашно
1 пакетче суха мая
1 с. л. сол
1 с. л. зехтин
2 ч. ч. топла вода
зехтин за намазване

за намазване на тестото:
2 пакетчета черен чай
2 с. л. захар
200 мл вода



Начин на приготвяне:
1
Арменски хляб „Матнакаш“

В купа се смесват сухите съставки, слага се зехтина, налива се водата и се меси до получаване на меко еластично тесто.

 


2
Арменски хляб „Матнакаш“ 2

Oставя се в намазана със зехтин купа да втаса за около 1 час.

 


3
Арменски хляб „Матнакаш“ 3

На котлона се слагат продуктите за намазване и се оставя течността да се редуцира, докато се получи количество около 50 мл.

 


4
Арменски хляб „Матнакаш“ 4

Тестото се разделя на две части, на които се придава овална форма. Слагат се в намазнени със зехтин тави (големи и плоски), оставя се да починат 30–40 минути, покрити с кърпи.

 


5
Арменски хляб „Матнакаш“ 5

След това краищата им се завиват леко навътре, с ръце се оформя борд, а с нож се правят ромбчета върху повърхността на тестото. Намазва се с редукцията от чая.

 


6
Арменски хляб „Матнакаш“ 6

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 25–30 минути.


 




Съвет: От тези продукти се приготвят 2 хляба.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


149 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: