Бадемов сладкиш с тиква

С аромат на джинджифил и канела
Източник: Бон Апети
Дата: 15.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за мармалада:
500 г тиква (обелена и почистена)
400 г захар
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/4 ч. л. канела
сокът от 1/2 лимон

за тестото:
500 г бланширани белени бадеми
250 г захар
300 г тиквен мармалад
100–150 г брашно (+ за поръсване)
3 яйца
1 с. л. сок от лимон

за плънката:
6 жълтъка
6 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Бадемов сладкиш с тиква
Тиквата се реже на кубчета.
2
Бадемов сладкиш с тиква 2
Захарта се сипва в касерола, залива се със сока от лимон и 50 мл вода. Сварява се гъст сироп.
3
Бадемов сладкиш с тиква 3
Добавя се тиквата и се готви на слаб огън, докато омекне. След това се пасира с джинджифила и канелата. Охлажда се.
4
Бадемов сладкиш с тиква 4
Жълтъците за плънката се смесват с 6 с. л. вода и захарта и се слагат в касерола на слаб огън да се готвят, докато сместа се сгъсти и стане на пухкава пяна. Охлажда се.
5
Бадемов сладкиш с тиква 5
От захарта за тестото и 100 мл вода се сварява гъст сироп. Дърпа се от котлона, налива се сокът от лимон, добавят се смлените бадеми и се разбърква.
6
Бадемов сладкиш с тиква 6
Яйцата се разбиват леко и се добавят към бадемовата смес. Разбърква се и се връща на огъня. Готви се, докато сместа се сгъсти, стане като хомогенна топка и започне да се отлепя от стените на съда. Охлажда се.
7
Бадемов сладкиш с тиква 7
Към бадемовата смес се добавя мармаладът. Разбърква се.
8
Бадемов сладкиш с тиква 8
Тестото се прехвърля на плота, поръсва се със 100–150 г брашно и се разбърква, докато го поеме. Не се бърка много, трябва да остане леко лепкаво.
9
Бадемов сладкиш с тиква 9
Разделя се на две части, от които върху хартия за печене, поръсена с брашно, се оформят кръгове. Върху едната половина се слага сместа от жълтъци. По краищата се оставя борд от около 1 см.
10
Бадемов сладкиш с тиква 10
Отгоре се поставя другата половина от тестото и краищата се притискат добре.
11
Бадемов сладкиш с тиква 11
Прехвърля се в тава, заедно с хартията. Пече се 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
12
Бадемов сладкиш с тиква 12
Охлажда се и се сервира.



Съвет:
Може да се поднесе със заквасена сметана.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: