Козунак

Великденска кулинарна класика
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021

Гласове до момента: 321


Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно за козунаци
150 г захар (+ за поръсване)
100 г краве масло (+ за намазване)
30 г прясна мая
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл прясно мляко
3 яйца
1 с. л. тъмен ром
1/2 ч. л. сол
кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Козунак
Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне.
2
Козунак 2
Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива.
3
Козунак 3
Налива се ромът и се разбива.
4
Козунак 4
Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар.
5
Козунак 5
Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото.
6
Козунак 6
Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти.
7
Козунак 7
След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.
8
Козунак 8
Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см.
9
Козунак 9
Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар.
10
Козунак 10
Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (35)
35.
Изпрати
лично съобщение

21.05.2021
Много ми харесва.
34.
Изпрати
лично съобщение

01.05.2021
Изглежда чудесно,надявам се и на вкус да съм се справила.Не беше трудно,като за първи път си е направо супер.
33.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
Това е първият козунак ,който правя по принцип и ползвах вашата рецепта. Стана много хубав, доволна съм.
32.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
Вкусно
31.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2020
Благодаря ви! С всяка ваша рецепта имам винаги отличен резултат.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: