Козуначен венец

С аромат на ром, лимон и ванилия
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно за козунаци
6 яйца
300 г захар (+ за поръсване)
300 мл прясно мляко
150 г свинска мас
150 г тъмни стафиди
2 пакетчета суха мая
1 пакетче захар с аромат на ром
1 пакетче лимонови корички
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. сол



Начин на приготвяне:
1
Козуначен венец
Млякото се затопля леко и в него се разбърква маята.
2
Козуначен венец 2
Пет от яйцата се разбиват.
3
Козуначен венец 3
Свинската мас се разтопява.
4
Козуначен венец 4
В голяма купа се смесват брашното, ваниловата захар, лимоновите корички, захарта с аромат на ром, кристалната захар, солта, разбитите яйца, млякото с маята, стафидите и 100 г мас.
5
Козуначен венец 5
Замесва се меко и гладко тесто, което се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
6
Козуначен венец 6
Тестото се разделя на две части.
7
Козуначен венец 7
От всяка се оформят по три фитила – дълги и сравнително тънки. Сплитат се на плитки.
8
Козуначен венец 8
Две форми за торта с диаметър 26 см се покриват с пергаментова хартия. Тестените плитки се завиват като венци в тях и се намазват с останалата свинска мас. Покриват се с кърпи и се оставят, тестото да втаса повторно, нужно е дълго време, защото тестото е тежко.
9
Козуначен венец 9
Мажат се с разбито яйце и се поръсват със захар.
10
Козуначен венец 10
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 30 минути.
11
Козуначен венец 11
Охлаждат се.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2022
Супер рецепта!
8.
Изпрати
лично съобщение

20.04.2020
Аз го направих с локумец защото не обичаме стафиди.
7.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
страхотно
6.
Изпрати
лично съобщение

21.04.2017
Страхотна рецепта!
5.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2017
Да, Меглена.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


218 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: