Баклава с шоколад

Сочна и галеща небцето
Източник: Златка
ТИТЛА: Чирак
Дата: 05.04.2017
Баклава с шоколад
Баклава с шоколад
 
Необходими продукти:
500 г фини точени кори за баница
100 краве масло
50 мл газирана вода
200 г орехи
100 г млечен шоколад
кората от 1 лимон
1 1/2 с. л. захар
1 1/2 с. л. грис
60 г маргарин

за сиропа:
500 г захар
5 г ванилия
400 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Маслото се разтопява. Смесва се с газираната вода и се оставя настрана, леко да се охлади.
2
В купа смесваме смлените наедро орехи, настърганите шоколад и лимонова кора, захарта и гриса.
3
Намазваме първата кора със сместа с маслото. На разстояние от 5 см от края на кората се поръсва с част от сместа и се навива на руло с помощта на кука за плетене (без да е много стегнато). След това поставяме в тавата и издърпваме куката, като внимателно избутваме кората, така че да се набръчка леко. Повтаряме процедурата, до изчерпване на корите.
4
Заливаме баклавата с разтопения маргарин и печем 20-30 минути (до зачервяване) в предварително загрята на 200 градуса фурна.


5
За сиропа, в подходящ съд се разтопяват 100 г захар. Наливат се 100 мл вода и се разбърква. След това се добавя останалата захар и 300 мл вода и се вари около 10 минути. Накрая се добавя ванилията.
6
Добре охладената баклава се залива с горещия сироп (или обратно).
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: