Баклава

Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 25.02.2014
Баклава
 
Необходими продукти:
250 г безсолни ядки шамфъстък
250 г масло
30 листа кори за баница

за сиропа:
500 г захар
250 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Баклава
Смелете ядките шамфъстък в блендер. Разтопете маслото и намажете тава с размери 30 х 30 см. Постелете 15 кори (половината от приготвените) една върху друга, като намазвате всяка с разтопеното масло. След 15-тата кора, изсипете смлените шамфъстъци и ги изравнете с ръка. Постелете останалите 15 кори, като мажете помежду им с разтопеното масло.
Нарежете баклавата на еднакви квадратни парчета. Последната кора намажете обилно с масло. Печете баклавата 45 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Сварете сироп от водата и захарта. Залейте охладената баклава с топлия сироп, с помощта на черпак. Оставете баклавата да престои 24 часа.

Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

25.08.2019
Супер!
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.2014
Баклавата се получи наистина много сполочлива!
2.
Изпрати
лично съобщение

15.11.2014
Стана много вкусна, а и лесно и бързо се приготвя.Благодаря!
1.
Изпрати
лично съобщение

15.11.2014
Направих сиропа с около 700 мл. вода и мисля, че може да поеме още мъничко...250 мл. вода ми се сториха твърде малко...но корите ми са 500 гр. и пак са 15 бройки...сиропа е на око ;)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: