Баница със спанак

С великолепен вкус
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 18.05.2016
Баница със спанак
Баница със спанак
Баница със спанак
Баница със спанак
Баница със спанак
 
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница (500 г)
4-5 яйца
1 1/2 кофичка кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
20 мл олио (+ 50 мл за задушаване)
100-150 г сирене
50 г кашкавал
300 г пресен спанак
1 глава лук
1 връзка пресен лук



Начин на приготвяне:
1
В тенджера, на среден огън, задушаваме в олио ситно нарязаните стар и пресен лук. Когато лукът е почти готов добавяме пресния спанак (измит и нарязан наедро).
Разбъркваме няколко пъти и готвим на среден огън, докато спанакът промени цвета си. След това оставяме сместа малко да се охлади.
2
В купа счупваме яйцата и леко ги разбъркваме с вилица. Към тях добавяме олиото, натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Сипваме и киселото мляко, с „угасената“ в него сода бикарбонат. Подправяме сместа по наш вкус и предпочитание. Разбъркваме леко с вилица. Добавяме охладената смес с лук и спанак и отново леко разбъркваме.
3
Гребваме от сместа с по-голяма лъжица и слагаме по 2 такива лъжици на различни места върху най-горния лист кори. Хващаме две кори с така разпределената плънка (която е леко течна) и внимателно ги навиваме на руло и после ги завиваме като охлюв. Повтаряме, докато свършат корите.
4
Намазняваме с олио дъното и стените на тавата за печене. Подреждаме „охлювите“ един до друг в тавата и ги поливаме с 2 големи лъжици смес. Върху всяко „охлювче“ слагаме парченца краве масло.
5
Печем баницата 30-40 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.


Съвети:
Аз подправих сместа със сух джоджен, джинджифил на прах, 3-4 стрити малки и много люти червени чушлета, универсална подправка, смлян черен пипер и още някои подправки, които харесвам. Не слагам сол, тъй като част от продуктите (сирене, кашкавал и някои подправки) са достатъчно солени.

Може да сервирате баницата за закуска или като основно ястие, за предпочитане е, да е топла.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2021
Чудесно изглежда,няма начин да не е вкусна.Благодаря за рецептата!
4.
Изпрати
лично съобщение

25.08.2019
Радвам се, че рецептата ви е допаднала!
3.
Изпрати
лично съобщение

29.12.2016
Моята е тип тутманик
2.
Изпрати
лично съобщение

11.09.2016
Уникална!!!!
1.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2016
Стана страхотна.Аз добавих и две щипки чесън на прах към плънката.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: