Боза

Домашна, вкусна и лесна за направа
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 10.12.2013
Боза
 
Необходими продукти:
за закваската:
1 ч. л. захар
1 ч. ч. вода
2 с. л. брашно от просо

За бозата:
2 ч. ч. брашно от просо
2 ч. ч. кафява захар
4500 мл вода



Начин на приготвяне:
1
Направете закваска, като разбъркате брашното, захарта и чашата с вода и така приготвената смес оставите да ферментира (1-2 дена).
2
Брашното се запича в сух тиган с незалепващо покритие, като се бърка през цялото време, за да не загори. Това важно, ако не искате бозата ви да има дъх на изгоряло. Отдръпвате тигана от печката и охлаждате препеченото брашно. После добавяте част от водата и внимателно разбърквате с шпатула докато сместа попие водата и стане на гладка каша (без бучки).
3
Прехвърлете кашата в голяма тенджера и добавете останалата вода като разбърквате добре. Слагате сместа се да се вари при внимателно бъркане за да не загори и щом кипне се вари 10-12 минути.
4
Оставя се да се охлади и когато е хладка към сместа се добавя ферментиралата закваска. (Внимавайте закваската да не се е вкиснала). Разбъркайте и разсипете в подходящи бутилки. След ден или два ще имате перфектната напитка.
5
Оставете си една чаша от готовата боза ако искате да я използвате вместо закваска, ако отново решите да си направите боза.
Можете да замените захарта и брашното с обикновени, но вкусът няма да е същият.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2017
Здравейте. Брашното, което съм снимала е от каменна мелница в Стамболово. /Използвам техните брашна за квас и хляб с \"други\" брашна и съм доволна. Сега ще пробвам и просото/ Засега проекто-закваската се държи добре. наистина се утаява малко на дъното, но може би защото брашното е малко по-едро смляно. Може би трябва да мине през кафемелачка. Ще споделя крайния резултат.
5.
Изпрати
лично съобщение

24.05.2015
Здравейте, За закваската трябва ли да е препечено брашното? С непрепеченото се утаява и изглежда странно. Апропо брашното е от фирмата описана от Даниел Банчев по долу... ще споделя резултатите
4.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2015
Благодаря за рецептата. Живея в чужбина и толкова отдавна ми се пие боза, а тук не продват. Още утре ще я пробвам....мммм
3.
Изпрати
лично съобщение

20.12.2013
лесна е детето ми е обожава
2.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2014
По-рано го намирах по селата, но в последните две години спряха да го правят. Миналата година намерих в диетичните магазини опаковки от по 400гр производство на ЕТ \"ТИТ- Теньо Тенев\"от гр. Камено. Направих боза от тези опаковки – но не получи нищо добро и се наложи да я изхвърля. Не мога да си обясня защо не стана бозата (дали от някакви добавки в брашното или по друга причина), но когато се сетя да я правя, сега използвам обикновено житно брашно от село а не купено от магазина…
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


100 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: