Дърпан сладък хляб с канела

Дата: 30.10.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 3/4 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. захар
2 яйца
150 мл прясно мляко
80 г краве масло
2 ч. л. суха мая
1 ванилия
1 щипка сол
олио за намазване на купата
за пълнежа:
1 ч. ч. кафява захар „Мусковадо“
50 г стафиди
30 мл ром
кората от 1 лимон
1 с. л. канела
1/2 ч. л. звезден анасон
60 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Дърпан сладък хляб с канела
В купа се смесват 2 ч. ч. от брашното, сухата мая, ванилията и захарта за тестото. 


 


2
Дърпан сладък хляб с канела 2
В касерола се загряват маслото и прясното мляко, без да кипват, докато маслото се разтопи. Сипват се при сухите съставки и се слага солта. Разбърква се добре. 


 


3
Дърпан сладък хляб с канела 3
Яйцата се разбиват и се прибавят към останалите продукти.


 


4
Дърпан сладък хляб с канела 4
Забърква се лепкаво тесто и тогава се слага останалото брашно. Продължава да се меси.


 


5
Дърпан сладък хляб с канела 5
Тестото се прехвърля в намазана с олио купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за около 1 час.


 


6
Дърпан сладък хляб с канела 6
През това време в касерола се разтопява маслото за пълнежа. В купа се смесват настърганата кора от лимона, канелата, анасонът, захарта и стафидите, предварително накиснати в рома и отцедени. 


 


7
Дърпан сладък хляб с канела 7
Когато тестото е готово се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 0,5 см. Разрязва се първо на три дълги ленти, а после всяка – на ромбове. Намазва се с част от разтопеното масло. 


 


8
Дърпан сладък хляб с канела 8
Поръсва се ароматната плънка, като се оставя от нея и за поръсване на целия сладкиш.


 


9
Дърпан сладък хляб с канела 9
Взимат се 5 ромбчета, леко се издърпват, слагат се едно върху друго, като краищата се разминават. 


 


10
Дърпан сладък хляб с канела 10
Тези купчинки се поставят изправени, странично,  в намазана с част от останалото разтопено масло форма за терин. Отгоре отново се намазва с останалото разтопено масло, поръсва се и останалата плънка. 


 


11
Дърпан сладък хляб с канела 11
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2015
Много добре се получи,само,че аз направих топчета ,натопени в плънката и с ядки. Вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


153 ДУШИ ОНЛАЙН
Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта