Джолан в гърне по ловджийски

Източник: Бон Апети
Дата: 10.03.2010
Джолан в гърне по ловджийски
 
Необходими продукти:
500–700 г свински джолан
1 глава чесън
500 г арпаджик
2 сушени чушки
1 в. ч. червено вино
1 стрък чубрица
10–15 зърна черен пипер
1 ч. л. сол
3 кисели краставички
250–300 г гъби печурки
30–50 г краве масло
2–3 с. л. доматено пюре
1/2 в. ч. червено вино


Начин на приготвяне:
1
Джоланът се измива и по цялата му повърхност с остър нож се правят разрези във формата на ромб. След това се запича до златисто в грил тиган (с оребрено дъно) или скара заедно с необелената измита глава чесън.
 


2

Арпаджикът се залива с вряла вода, в която престоява, докато водата изстине, след което се обелва.
 


3
Запеченият джолан с необелената глава чесън се поставят в глинен гювеч, добавят се арпаджикът, целите сушени чушки, виното и се налива гореща вода, колкото да покрие продуктите. Овкусява се с подправките, посолява се и капакът на гювеча се запечатва с тесто. Пече се във фурна около 2 часа – първите 30 минути на максимална температура, а след това при температура 150–160 градуса.
4
Киселите краставички за соса се нарязват на ивички, гъбите – на едри парчета, и се запържват 1–2 минути в маслото. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се, разрежда се с виното и се вари, докато то се изпари. Джоланът се изважда и се обезкостява. Сместа от тигана и нарязаното месо се връщат в гювеча и ястието се запича 10–15 минути.
 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: