Еклерова торта „Неделя“ с малини

Дата: 28.10.2018
Източник: Elizabeth Dimitrova
ТИТЛА: Чирак
Еклерова торта „Неделя“ с малиниЕклерова торта „Неделя“ с малини
 
Необходими продукти:
за пареното тесто:
125 г бяло брашно
100 мл прясно мляко
100 мл вода
10 г захар (2 ч. л.)
1/2 ч. л. сол
80 г краве масло
4 яйца
за пълнежа на еклерите:
480 мл прясно мляко
2 ч. л. ванилия
4 жълтъка
70 г кристална захар
40 г царевично нишесте
15 г краве масло
за пандишпановия блат:
4 яйца
130 г кристална захар
130 г бяло брашно (пресято)
за баварския крем:
5 жълтъка
175 г кристална захар
2 к. л. ванилов екстракт
500 мл прясно мляко
6 1/2 листа желатин (или 11 г на прах)
500 мл пълномаслена сметана (мин. 30%)
за масления крем:
100 г краве масло
3 с. л. пудра захар
2 с. л. сметана (разбита)
за украса:
300 г малини (пресни или замразени)
15-20 мини еклерчета
филирани бадеми
за желето:
1 пакетче агар агар
350 мл малинов сок
 

Начин на приготвяне:
1
Започваме с мини-еклерите. Маслото и водата се слагат на котлона. След като сместа заври, брашното се добавя наведнъж и се разбърква с шпатула (аз използвам дървена), докато се получи гладко тесто без бучки. За да не се получат бучки, трябва да се бърка по-енергично и чевръсто. Тестото се сгъстява много бързо, но аз го задържам още минута на котлона като продължавам да бъркам, за да може да се сготви брашното. Дърпам настрани и го оставям да се охлади 10-15 минути.
2
Яйцата се добавят към тестото едно по едно и се разбърква, докато всяко яйце се поеме напълно от тестото. Добавя се следващото, отново се бърка до пълното усвояване и така, докато тестото поеме всички яйца.
3
Готовото тесто се прехвърля в пош и еклерите (в случая са кръгли профитероли) се оформят върху тава застлана с хартия за печене. При шприцоването може да се получат връхчета, които се заглаждат с леко навлажнени (не мокри) пръсти. Пекат се върху хартия за печене.
4
Еклерите се пекат 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна (без вентилатор), като по време на печенето, вратата на фурната не се отваря вратата. Печенето може да отнеме и 25 минути, в зависимост от фурната. Наблюдавайте ги, но не отваряйте вратата на фурната. Преди да се напълнят с крем, еклерите трябва да са напълно охладени.
5
Приготвяме крема за пълнеж на профитеролите, познат като крем „Патисери“ или домашен яйчен крем. 300 мл от млякото се слагат на котлона, заедно със захарта. Жълтъците, нишестето и останалото мляко се разбъркват до гладка каша. Сгорещеното мляко се налива на тънка струйка при жълтъците и цялата смес се връща на котлона. Вари се на умерен огън при непрекъснато разбъркване, до сгъстяване. Накрая се добавя ваниловия екстракт. Кремът се покрива с прозрачно фолио, за да не хваща кора и се оставя да изстине напълно.
6
150 г меко масло се разбива с миксер и към него на части се добавя напълно охладеният крем „Патисери“. Разбива се на бавна до средна скорост и до пълното усвояване на крема преди да се добави следващата част. Готовият крем се прехвърля в пош с подходящ накрайник и с него се пълнят еклерите.
7
За баварския крем затопляме млякото с ваниловия екстракт. Разбиваме жълтъците, заедно със захарта, докато захарта се разтвори. При непрекъснато бъркане изливаме топлото мляко при жълтъците и връщаме на огъня на средна температура. Бъркаме непрекъснато във всички посоки около минута и половина, докато сместа леко се сгъсти (така че да покрива бъркалката). Внимание – кремът не трябва да завира, затова температурата се регулира по ваша преценка. Накиснете листата желатин в студена вода за около 10 минути (или разтворете желатина на прах в около 20 мл студена вода, докато я поеме – за около 7 минути). Листата желатин се отцеждат, добавят се към топлия крем (в другия случай желатинът на прах се изсипва директно в крема, след като е поел водата) и се разбърква. Кремът се прехвърля в купа, покрива се с прозрачно фолио, за да не се получава коричка и се оставя да се охлади на стайна температура, докато започне леко да се желира. Разбиваме студената сметана. Смесваме крема със сметаната и прибираме в хладилник.
8
Белтъците за пандишпановия блат се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта докато леко побелеят. Смесвт се жълтъчната с белтъчената смес с въздушно разбъркване. Прибавя се пресятото брашно. Пече се в кръглата форма (с диаметър 24 см) на 170 градуса до суха клечка и се охлажда върху решетка.
9
За масленият крем разбиваме маслото на стайна температура със захарта до пухкава текстура и добавяме двете лъжици бита сметана (Кремът е само за замазване на тортата).
10
За желето загряваме сока до кипване и се изсипва агар-агара, разбъркваме енергично и оставяме настрана.
11
Сглобяваме тортата по следния начин: Пандишпанът се разрязва на две. Първият блат се поставя на дъното на формата. Излива се 1/3 от баварския крем. Нареждат се профитеролите. Изсипва се останалият крем. Поставя се вторият пандишпанов блат. Оставя се да престои 2-3 часа в хладилник. Внимателно намазваме повърхността с малко маслен крем, с цел да изолираме пандишпана и да не поеме много от сока. Нареждат се малините. Излива се топлата течност (сок + агар-агар). Връща се в хладилника, докато течността се желира (тъй като използвахме агар-агар, това ще стане в пъти по-бързо – за около 10 минути).
12
Формата се отстранява внимателно, като по страните й се минава с нож. Тортата се намазва отстрани с масления крем и се украсява с филираните бадеми.


Съвети:
Може да използвате готови еклери или готов крем, но вкусът няма да е същият. Препоръчително е, еклерите да се приготвят предния ден – така ще ви бъде по-леко.

Препоръчително е, тортата да се консумира поне след 4 часа престой в хладилника, но нищо не ви спира да си хапнете и на момента!

Бон Апети!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Denitsa Stoyanova се регистрира в сайта.
Елеонора Иванова се регистрира в сайта.
Ruslan Dimov коментира рецептата Мусака
Pervin Mustantikova се регистрира в сайта.
Пантофка Кристална се регистрира в сайта.
Velislava Ilieva се регистрира в сайта.
Svetoslav Stoyanov се регистрира в сайта.
TE коментира рецептата Пържени яйца с млечен сос
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта