Фокача със синьо сирене, лук и орехи

Богато гарнирана
Източник: Бон Апети
Дата: 14.09.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
1/2 кубче жива мая
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар

за гарниране:
3 глави червен лук
140 г синьо сирене „Горгонзола"
30 г орехи
1/2 ч. л. суха мащерка
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“ (+ за намазване)


Начин на приготвяне:
1
Фокача със синьо сирене, лук и орехи
Маята се разтваря в 50 мл топла вода, заедно със захарта и щипка брашно.
2
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 2
В останалото брашно се прави кладенче и вътре се сипват солта, зехтинът, шупналата мая и още около 250 мл топла вода.
3
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 3
Замесва се меко и еластично тесто, слага се в намазнена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса.
4
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 4
Червеният лук се нарязва на не много тънки полумесеци и се запържва в зехтина, докато омекне и започне леко да се карамелизира.
5
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 5
Орехите се режат наедро.
6
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 6
Тестото се разпределя в намазана със зехтин тава, намачква се с пръсти, отгоре се намазва обилно със зехтин и се оставя да втаса отново.
7
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 7
След това се гарнира с червения лук, орехите, натрошеното сирене и мащерката, и се оставя да почине 30 минути.

8
Фокача със синьо сирене, лук и орехи 8
Фокачата се пече 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2023
Правя я вече няколко пъти, защото на всички у нас харесва.
4.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2015
Понеже не обичам синьо сирене „Горгонзола\\\", сложих нормално и малко повече зеленчуци. Стана мнооого вкусно! :-)
3.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2015
Много вкусна комбинация!
2.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2015
Аз лично предпочитам с пълнозърнесто тесто.Получи се много хрупкава.Дори и студена беше много вкусна.
1.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2015
Лесна и вкусна!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: