Френски ябълков сладкиш

Неустоим плодов десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 31.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 големи ябълки
115 г брашно
115 г краве масло (+ за намазване)
1 ч. л. бакпулвер
2 яйца (размер L)
160 г кафява захар „Мусковадо”
1 ч. л. ванилов екстракт
50 мл тъмен ром
1/4 ч. л. кардамон
1 лимон


Начин на приготвяне:
1
Френски ябълков сладкиш
Яйцата се разбиват със захарта, докато станат на крем.
2
Френски ябълков сладкиш 2
Към тях се сипват счуканият кардамон, настърганата лимонова кора, ромът и ваниловият екстракт.
3
Френски ябълков сладкиш 3
Добавят се разтопеното масло, брашното и бакпулверът.
4
Френски ябълков сладкиш 4
Ябълките се обелват, почистват от семките, нарязват се на кубчета и се поръсват с 2 с. л. лимонов сок. Смесват се с тестото и се разбърква добре.
5
Френски ябълков сладкиш 5
Тестото се изсипва в намазана с масло кръгла форма за кейк с диаметър 26 см и се заравнява.
6
Френски ябълков сладкиш 6
Сладкишът се пече около 40 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна. Нарязва се и по желание се гарнира със сладолед или се поръсва с пудра захар.

Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2024
Правя го вече няколко пъти, всеки следващ намаляйки размера на парченцата ябълка, като лично на мен ми допада да са много ситни, малко по-големи от настъргана ябълка. Не се усещат като отделен компонент, а придават изключителна сочност. Вкусът е толкова завършен и с пудрата захар отгоре сладкишът изглежда ретро романтичен, много любима рецепта.
17.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2024
Със сладолед става наистина много вкусен.
16.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2023
Страхотен сладкиш, вкусен и лек. Ще повторя. Само сложих обикновена кафява захар и вместо ром сложих есенция ром. Супер стана. Сервирах с бита сметана.
15.
Изпрати
лично съобщение

06.11.2020
Кардамон нямах и не сложих, а тъмният ром замених с Амарето. Получи се изключително фин, сочен и уханен френски разкош! Топи се в устата, без да е прекалено сладък или тежък. И е лесен за приготвяне!
14.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2016
Страхотен сладкиш!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: