Китайски пелмени с телешка кайма

Традиционни за новогодишната трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 31.01.2024
Китайски пелмени с телешка кайма
 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 яйце
75 мл вода
1 щипка сол
листа китайско зеле за варенето

за плънката:
100 г телешка кайма
30 г моркови
30 г тиквички
2 г пресен джинджифил
10 г пресен лук
2 ч. л. сусамово олио
1 ч. л. соев сос
1/2 ч. л. захар
2 ч. л. олио
1 с. л. бяло вино
1 щипка цвят от сол
сол на вкус

за соса:
5 г пресен джинджифил
100 мл соев сос
50 мл оризов оцет
20 мл сусамово олио


Начин на приготвяне:
1
Китайски пелмени с телешка кайма

Продуктите за тестото се смесват и се замесва средно меко тесто. Оставя се да почине 10–15 минути.


2
Китайски пелмени с телешка кайма 2

Морковите, тиквичката и джинджифилът за плънката се настъргват на фино ренде, а пресният лук се наситнява. Смесват се с останалите продукти за плънката.


3
Китайски пелмени с телешка кайма 3

От тестото се правят малки топки, които се разточват натънко.


4
Китайски пелмени с телешка кайма 4

Слага се малко от плънката в средата и се затварят наполовина като се прищипват с пръсти, а крайчетата им се завъртат на различни страни.


5
Китайски пелмени с телешка кайма 5

Готвят се на пара, като на дъното на сито чинията се слагат няколко листа китайско зеле, за да не залепнат пелмените. Съдът се похлупва и се оставя за 10–15 минути.


6
Китайски пелмени с телешка кайма 6

Джинджифилът за соса се настъргва и се смесва с останалите продукти. Сервира се в купичка заедно с пелмените.


 


Съвет: По желание, след като са сварени, пелмените могат да се запържат в тиган с малко олио.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.08.2013
Много са вкусни
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: