Козунак с бадеми

С аромат на празник и традиция
Източник: Бон Апети
Дата: 18.04.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
750 г брашно
4 яйца
150 мл прясно мляко
200 г захар + за поръсване
100 г краве масло
100 г свинска мас
200 г белени бадеми
2 портокала
30 г прясна мая
2 ванилии
1 яйце за намазване на тестото
масло за намазване на тавата


Начин на приготвяне:
1
Козунак с бадеми
Маята се разтваря в затопленото мляко заедно с 1 ч. л. от захарта, поръсва се с щипка брашно и се оставя да втаса. Яйцата се разбиват с останалата захар.
2
Козунак с бадеми 2
Брашното се смесва с настърганата портокалова кора и ванилията.
3
Козунак с бадеми 3
Прави се кладенче, в което се изсипват втасалата мая и разбитите яйца.
4
Козунак с бадеми 4
Замесва се тесто и към него, малко по малко, се добавят разтопените масло и мас.
5
Козунак с бадеми 5
Оставя се да втаса на топло, покрито с кърпа, след което се размесва и към него се добавят бадемите.
6
Козунак с бадеми 6
Тестото се разделя на шест части.
7
Козунак с бадеми 7
Оформят се тънки фитили.
8
Козунак с бадеми 8
Сплитат се на две плитки и се оставят да втасат в предварително намазана с масло тавичка.
9
Козунак с бадеми 9
Козунаците се намазват с разбито яйце, поръсват се със захар и се пекат на 150 градуса за 50 минути.




Съвет:
По желание козунакът може да се замеси с орехи или други ядки.

Подобни рецепти:
Коментари (23)
23.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2016
Откакто показахте рецептата на този козунак го приготвям с голямо удоволствие не само по Великден,а меся козунаци за първи път.Резултата - всеки път отличен.
22.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2015
Тази година пак ще се праави този козунак :) Ето какво се получи от миналата година. Наистина стана страхотен козунак
21.
Изпрати
лично съобщение

25.05.2014
За първи път правих козунак и се получи доста добре. Времето за печене трябваше да се увеличи, понеже страните му не бяха запечени.Замених бадемите с локум.
20.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2014
Невероятно вкусен и лесен за приготвяне. Благодарим за рецептата!
19.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2014
Страхотна рецепта, получи се много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


117 ДУШИ ОНЛАЙН
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: