Лазаня "Болонезе"

Източник: Бон Апети
Дата: 16.01.2002
Лазаня
 
Необходими продукти:
10 броя готови кори за лазаня
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
400 г домати консерва
1 ч. л. бял риган
1 ч. л. босилек
1 ч. л. суха целина
1 щипка захар
1 чаша бяло вино
30 мл зехтин
1 щипка индийско орехче
4 с. л. брашно
50 г масло
1 л прясно мляко
200 г настърган кашкавал
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Лазаня
Лукът и чесънът се нарязават на ситно и се запържват 1-2 минути в сгорещен зехтин.
2
Лазаня
Прибавя се нарязан на кубчета морков, посолява се и се задушава под капак.
3
Лазаня
Когато зеленчуците омекнат леко, се разреждат с бяло вино. Оставя се да кипне. Ври, докато виното се изпари на половина.
4
Лазаня
Към кипналата смес се прибавят доматите. Подправя се с целина, босилек, риган и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата.

5
Лазаня
За сос “Бешамел” брашното се запържва в разтопено масло за не повече от минута. Налива се постепенно студено прясно мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Ври около 10 минути, докато се сгъсти.
6
Лазаня
На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос. Поставя се ред кори, бешамелов сос, плънка и се поръсва с кашкавал.
7
Лазаня
Поставят се втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се залива с останалия бешамел. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 5 минути.
8
Лазаня
След това отгоре се поръсва с кашкавал и се допича за още около 15 минути или докато кашакавала се запече. Лазанята се остава да почине за около 10 минути преди сервиране.

Съвет:
Може да замените кашкавалът със пармезан.
Подобни рецепти:
Коментари (29)
29.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2023
Много вкусна ❣️
28.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2022
За първи път правя лазаня - много ни допадна.
27.
Изпрати
лично съобщение

13.12.2021
Много вкусно :)
26.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2021
Страхотна рецепта.
25.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2020
Много е вкусна. Харесва ми.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: