Лимонов пай с маскарпоне

Източник: Красимира
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 19.04.2015
Лимонов пай с маскарпоне
 
Необходими продукти:
за блата:
120 г краве масло
200 г брашно
2 с. л. захар
40 мл вода
настъргана лимонова кора
30 г краве масло
2 с. л. нишесте
1 с. л. царевично брашно
4 жълтъка
2-3 с. л. сирене „Маскарпоне“

за лимоновия крем:
50 мл прясно изцеден лимонов сок
кората от 1 лимон
350 мл вода
120 г захар

за целувчената смес:
4 белтъка
75 г захар
1 с. л. лимонова есенция



Начин на приготвяне:
1
Нарежете студеното масло на малки кубчета. Разбийте го в блендер или кухненски робот, заедно с брашното и захарта. Добавете водата лъжица по лъжица и при непрекъснато разбиване.
2
Полученото тесто извадете и дооформете на ръка. Направете го на топка и го приберете за 30-40 минути в хладилник, увито във фолио.
3
Разстелете парче фолио на плота и върху него разточете тестото на кора. С помощта на фолиото прехвърлете тестото в намазнена форма, като трябва да покрива и стените. Леко притиснете и оформете кората.
4
Надупчете го леко с вилица и го сложете да се пече за 15-20 минути в загрята на 190-200 градуса фурна.
5
За да приготвите лимоновия крем кипнете в съд на котлона лимоновия сок, лимоновата кора, захарта, маслото и водата. Разбийте отделно жълтъците с брашното и нишестето и ги добавете към горещата смес, при непрекъснато бъркане. Бъркайте и оставете да къкри за 2 минути на котлона, за да се сгъсти. Щом дръпнете от котлона, разбийте с 2-3 с. л. маскарпоне.
6
Разбийте белтъците на твърд сняг с няколко капки лимонов сок и добавете захарта и есенцията. Върху изпечения пай сипете лимоновия крем, отгоре загладете с белтъците или ги шприцовайте.
7
Печете 15 минути на 180 градуса. По желание може да замените целувчената смес с разбита сладкарска сметана, но без да запичате.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2015
Направих пая,с леки изменения.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: