Лятна зеленчукова шарлота

Ефектна и превъзходна на вкус е тази солена торта
Източник: Бон Апети
Дата: 22.07.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г тънки, дълги патладжани
600 г тиквички
600 г червени чушки
600 г пълномаслена извара
400 г заквасена сметана
200 г крем сирене
80 г орехи
3 скилидки чесън
80 мл олио
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 пакетче желатин
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Лятна зеленчукова шарлота

Чушките се изпичат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути. След това се слагат в купа, покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят да се задушат. Почистват се и не се режат, а се оставят цели ленти от тях.

 

 


2
Лятна зеленчукова шарлота 2

Патладжаните се нарязват на мандолина на кръгчета с дебелина 1 см. Посоляват се и щом се отцеят от горчивия сок, се измиват и се подсушават. Заливат се с половината олио и се разбъркват. Запичат се на грил тиган.

 


3
Лятна зеленчукова шарлота 3

Тиквичките се нарязват по същия начин, посоляват се и се поливат с останалото олио. Разбъркват се и също се изпичат.

 


4
Лятна зеленчукова шарлота 4

Желатинът се накисва с 50 мл студена вода. Щом набъбне са загрява в микровълнова фурна.

 


5
Лятна зеленчукова шарлота 5

Заквасената сметана, крем сиренето и изварата се смесват и се разбиват с миксер.

 


6
Лятна зеленчукова шарлота 6

Към тях се прибавят наситнените копър и магданоз, чесънът, стрит на паста с малко сол, нарязаните орехи, сол, черен пипер и желатинът. Разбърква се добре.

 


7
Лятна зеленчукова шарлота 7

Стените и дъното на стъклена купа се покриват с фолио за свежо съхранение. По тях красиво се подреждат изпечените зеленчуци, като се редуват.

 


8
Лятна зеленчукова шарлота 8

Във вътрешността се изсипва ароматната смес, заравнява се и отгоре се покрива със зеленчуци.

 


9
Лятна зеленчукова шарлота 9

Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник,  тортата да стегне добре за около 4 часа. След това се обръща върху голяма чиния и се отстранява фолиото. Шарлотата се поднася цяла, после се нарязва и се разпеделя в чинии. 

 


Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2015
Ето и резултата ми :)
19.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2015
опитана още лятото...
18.
Изпрати
лично съобщение

02.04.2015
Даниела, може да увеличиш крем сиренето, да сложиш настъргано краве сирене или да използваш сирене Рикота, като внимаваш, кремът да не стане течен, заради рикотата.
17.
Изпрати
лично съобщение

14.03.2015
а изварата може ли да бъде заместена с нещо друго?
16.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
Страхотна рецепта - много лесна за изпълнение, но отнема доста време! От първия път ми се получи, всички много харесаха шарлотата! :) Следващия път ще пропусна патладжана и ще заложа само на тиквички и печен пипер.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: