Тестена кошница за великденски яйца

Оригинално допълнение към празничната трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 02.05.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
100 г захар
80 г краве масло
220 мл прясно мляко
2 яйца
1 есенция ванилия
1 пакетче суха мая
1 пакетче лимонови корички (6 г)
1/4 ч. л. сол
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Тестена кошница за великденски яйца
Млякото се разбърква със захарта, маята и 2 с. л. брашно.
2
Тестена кошница за великденски яйца 2
В купа се смесват останалото брашно, солта, 1 яйце, ваниловата есенция, лимоновите корички, разтопеното масло и млякото с маята.
3
Тестена кошница за великденски яйца 3
Замесва се тесто, слага се в купа и се оставя да втаса.
4
Тестена кошница за великденски яйца 4
След това се разточва на кора с дебелина от 0,5 см, от която се изрязват дълги ленти.
5
Тестена кошница за великденски яйца 5
Външната страна на метален басан се покрива с алуминиево фолио и се намазва с олио.
6
Тестена кошница за великденски яйца 6
Върху него от лентите тесто се оплита кошница.
7
Тестена кошница за великденски яйца 7
С останалото тесто се прави плитка, която се завива като дръжка върху друг облечен с фолио басан.
8
Тестена кошница за великденски яйца 8
Тестото се маже с разбито яйце, оставя се 30 минути и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – кошницата около 15 минути, а дръжката – около 8.
9
Тестена кошница за великденски яйца 9
Охлаждат се и внимателно се отделят от съдовете.
10
Тестена кошница за великденски яйца 10
Кошницата и дръжката се захващат с клечки за зъби.





Съвет: Ако искате кошницата да е по-стабилна, след като я извадите, я обърнете и я изпечете и от вътрешната страна за 5 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Нещо докарах подобие :)
2.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
е, малко поизгоря отгоре, но все пак детето я пече и се получи прекрасно според мен
1.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Получи се! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
Бон Апети коментира рецептата Телешко на тиган
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: