Малинова шарлота

Пищна на вид, божествена на вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 14.08.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
120 г брашно
120 г захар
1 ванилия
1 щипка сол
пудра захар за поръсване

за шоколадовия мус:
250 г шоколад (70% какао)
175 г крем сирене
2 с. л. пудра захар
250 мл животинска сметана
1/2 пакетче желатин (5 г)
кората от 1 портокал

за малиновия мус:
400 г малини
3 белтъка
80 мл вода
180 г захар
1 пакетче желатин

за украса:
250 г малини
50 г сурови обелени шамфъстъци

за намазване:
сокът от 1 портокал
1 с. л. мед

Бон Апети препоръчва:
BILLA България успешно развива проекта си „Градините на BILLA“, в рамките на който веригата осъществява ползотворно партньорство с над 30 внимателно селектирани родни производители. Така клиентите на BILLA могат да избират между богато разнообразие от вкусни и качествени плодове и зеленчуци с гарантиран български произход, отгледани екосъобразно и с грижа за здравето в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата страна. Отличното качество и вкус на родните плодове и зеленчуци се дължи не само на внимателно подбраните сортове и семена, но и на специалните грижи, полагани за тях както от земеделските производители, така и от експертите на BILLA. От тази година грижата за качеството на продукцията, както и отговорността за здравето на потребителите става още по-голяма, благодарение на новата програма на BILLA за намаляване нивата на пестицидите, с които се третират плодовете и зеленчуците. Инициативата включва двустепенен независим контрол на качеството в рамките на цялостния процес – от подбора на семената, през засаждането и отглеждането, до транспорта и излагането на стоката на рафтовете в магазините. Така в родните плодове и зеленчуци с марка BILLA градини, вече ще бъдат гарантирани нива на пестициди в пъти по-ниски от максимално допустимите норми в България. Повече за програмата и кампанията може да прочетете на www.billa.bg

Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Малинова шарлота
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват до побеляване, заедно с ванилията и половината захар.
2
Малинова шарлота 2
Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол.
3
Малинова шарлота 3
Сипва се останалата захар и се разбиват на сняг.
4
Малинова шарлота 4
Белтъците и жълтъците се смесват, като внимателно се разбърква с шпатула.
5
Малинова шарлота 5
Прибавя се брашното и отново се разбърква внимателно.
6
Малинова шарлота 6
Върху лист пергаментова хартия се очертава кръг с диаметър 24 см.
7
Малинова шарлота 7
Върху друг лист се очертават два правоъгълника с големината на стените на формата за печене.
8
Малинова шарлота 8
Хартията се обръща и тестото се разпределя в кръга и правоъгълниците с помощта на пош.
9
Малинова шарлота 9
Поръсва се с пудра захар и се пече 8 минути в загрята на 180 градуса фурна.
10
Малинова шарлота 10
Блатовете се изваждат и се оставят да се охладят, като правоъгълниците се навиват на рула с помощта на хартията.
11
Малинова шарлота 11
Шоколадовият мус се приготвя като крем сиренето се смесва с настърганата портокалова кора и пудрата захар.
12
Малинова шарлота 12
Добавят се разтопеният шоколад, разбитата сметана и желатинът, предварително накиснат в студена вода, и след това разтворен в микровълнова фурна.
13
Малинова шарлота 13
Малиновият мус се приготвя като малините се пасират и се прецеждат.
14
Малинова шарлота 14
От течността и захарта се приготвя сироп и докато е още горещ, постепенно се налива към разбитите с миксер белтъци.
15
Малинова шарлота 15
Желатинът се накисва в студена вода и се оставя да набъбне, след което се загрява в микровълнова фурна и се смесва с малиновото пюре.
16
Малинова шарлота 16
Накрая се слагат и белтъците.
17
Малинова шарлота 17
Кръглият блат се слага като основа за тортата и се напоява с портокалов сок.

18
Малинова шарлота 18
Правоъгълните блатове за стените на тортата се разгъват, напояват се с портокалов сок и с тях се покриват стените на форма за торта с регулиращ се диаметър.
19
Малинова шарлота 19
Сипва се половината от шоколадовия мус и се налива малиновият мус.
20
Малинова шарлота 20
С помощта на пош, отгоре се нанася останалият шоколадов мус и се заглажда.
21
Малинова шарлота 21
Шарлотата се оставя в хладилник поне за 6 часа, като по желание стърчащите краища на тестото се изрязват.
22
Малинова шарлота 22
Декорира се с малини и накълцани ядки.
23
Малинова шарлота 23
Тестеният ръб се намазва с мед и се поръсва с ядки.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: