„Монблан“ с тиква

Фантастичен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 07.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
170 г брашно
110 г краве масло (меко)
80 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 жълтък
1 ч. л. канела
1 щипка сол
кората от 1 лимон

за тиквата:
1,8 кг тиква (сорт „Кестенка“)
175 г крем сирене
150 г обикновени бисквити
150 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
300 мл животинска сметана
150 мл тъмен ром
1/2 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
„Монблан“ с тиква
Маслото и захарта се разбиват добре на крем, смесват се с жълтъка, ваниловата захар, канелата, кората от лимона и солта. Добавя се брашното и се разбърква.
2
„Монблан“ с тиква 2
Тестото се разпределя в тава, с пергаментова хартия на дъното и се заравнява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 10 минути.
3
„Монблан“ с тиква 3
Изважда се от фурната и още топло се нарязва с ринг на кръгове. Допича се за още 5 минути. Бисквитите се охлаждат върху решетка.
4
„Монблан“ с тиква 4
Тиквата се обелва и се реже на кубчета. Пече се в загрята на 200 градуса фурна , с вентилатор, докато омекне.
5
„Монблан“ с тиква 5
След това една част от нея се залива с ром, а останалата се охлажда. Охладената тиква се пюрира и се смесва с крем сиренето и половината захар, поръсва се със смлени бисквити и се разбърква.
6
„Монблан“ с тиква 6
Сметаната се разбива с останалата захар и ваниловата захар, докато стане на сняг.
7
„Монблан“ с тиква 7
Върху бисквита се поставят няколко парчета напоена в ром печена тиква, поръсва се с канела и се покрива със сметана.
8
„Монблан“ с тиква 8
В пош или преса за картофи се слага тиквеният крем и се оформя върху сметаната, така че да прилича на спагети.
9
„Монблан“ с тиква 9
По желание сладкишът се поръсва с още смлени бисквити и пудра захар.



Съвет:
Може да смелите остатъците от бисквитите и накрая да поръсите сладкиша с тях.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: